Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :)
Nie używaj takich mocnych paternów dla tła, za dużo szczegółów, a to odwraca uwagę od tego co najważniejsze - treści. Wyobraź sobie blog, który ma takie jaskrawe i gęste tło, a teraz wyobraź sobie jakby ci przyszło czytać na nim dłuższy tekst - trudno się skupić.
Nie używaj takich jaskrawych kolorów, bo rażą. Jeżeli masz problem, używaj gotowych zestawów kolorów, wpisz w google "colour schemes" i znajdź pasujący ci zestaw.
Kontrasty to jeden ze środków, które służą temu aby przyciągać uwagę, a takie zadanie powinno mieć tylko parę miejsc na stronie (dajmy na to przycisk "call to acion"). Dlatego czarne obramowania są zbyt kontrastowe w stosunku do jasno niebieskiego tła.
Menu buduje się tylko na listach.

Jest lepiej niż ostatnio mimo wszystko. Oglądaj, czytaj, twórz projekty i będziesz coraz lepszy. Skup się na takich kwestiach jak:

-teoria kolorów,
-typografia (na potrzeby webdesignu),
-architektura treści (typy marketingowe np. AIDA są dobrymi rozwiązaniami),
-dowiedz się co to są gridy i pracuj z nimi!
-web usability,
-web accesibility.

Powyższe czynniki czynią projekt naprawde dobrym, pozatym trzeba tylko trochę wprawy, a to przyjdzie z czasem.

Kiedy już dobrze zgłębisz te pojęcia, zrobisz gigantyczny krok naprzód. Zaznaczam jednak, że to obszerne kwestie i tak naprawdę ciężko je zgłębić do końca, więc na początku czytaj co wpadnie ci w rękę. Jeżeli nie masz problemów z angielskim, to zacznij używać wyszukiwarki na www.shashingmagazine.com i wklepuj tematy, które podałem powyżej. Tam znajdziesz wszystko co na początek, a nawet dalej potrzebne.

Warto to wszystko wiedzieć, szczególnie jeżeli zajmujesz się webdesignem, a nie kodowaniem czy programowaniem.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - przez Ancik - 28-04-2011, 18:18