![]() |
troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Pozostałe (https://www.webmastertalk.pl/forum-pozostale) +--- Dział: Projekty stron (https://www.webmastertalk.pl/forum-projekty-stron) +--- Wątek: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) (/thread-troche-sie-podszkolilem-mysle-ze-jest-lepiej) Strony:
1
2
|
troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - wieniar1986 - 28-04-2011 przepraszam ze tak co chwile z czyms nowym ale pooglądałem troche stron i chyba zaczynam kapowac powoli o co chodzi. mam jeszcze kłopoty z dobieraniem kolorów i robieniem grafiki. to efekty mojego doszkolenia. niech jakas dobra dusza ocenie i doradzi gdzie dalej zmierzaz. www.pauza.yoyo.pl RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - hieroshima - 28-04-2011 1. Używaj różnych kolorów nie wszędzie tego samego bo robi się mdłe i zlewa się 2. Tło powinno być raczej jakieś bardziej stonowane, jednolite 3. Układ typowo tabelowy zwłaszcza z obramowaniem czarnym 4. Menu najlepiej wkładać do list <ul> <li>Index</li> <li>O mnie </li> ... </ul> 5. <div align="center" id="calosc"> jak już masz diva i id to nie używaj tuaj align, tylko wstaw go do css'a: #id{text-align: center;} 6. <br><br><br><br> <-- mogłeś sobie to odpuścić wstawić tekst w kolejnym <p> ... </p> i za pomocą css'a zmienić margines albo/i padding Graficznie nie powala, ale wole grafiki nie oceniać bo również w tym aspekcie jestem słaby ![]() ![]() ![]() RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - Ancik - 28-04-2011 Nie używaj takich mocnych paternów dla tła, za dużo szczegółów, a to odwraca uwagę od tego co najważniejsze - treści. Wyobraź sobie blog, który ma takie jaskrawe i gęste tło, a teraz wyobraź sobie jakby ci przyszło czytać na nim dłuższy tekst - trudno się skupić. Nie używaj takich jaskrawych kolorów, bo rażą. Jeżeli masz problem, używaj gotowych zestawów kolorów, wpisz w google "colour schemes" i znajdź pasujący ci zestaw. Kontrasty to jeden ze środków, które służą temu aby przyciągać uwagę, a takie zadanie powinno mieć tylko parę miejsc na stronie (dajmy na to przycisk "call to acion"). Dlatego czarne obramowania są zbyt kontrastowe w stosunku do jasno niebieskiego tła. Menu buduje się tylko na listach. Jest lepiej niż ostatnio mimo wszystko. Oglądaj, czytaj, twórz projekty i będziesz coraz lepszy. Skup się na takich kwestiach jak: -teoria kolorów, -typografia (na potrzeby webdesignu), -architektura treści (typy marketingowe np. AIDA są dobrymi rozwiązaniami), -dowiedz się co to są gridy i pracuj z nimi! -web usability, -web accesibility. Powyższe czynniki czynią projekt naprawde dobrym, pozatym trzeba tylko trochę wprawy, a to przyjdzie z czasem. Kiedy już dobrze zgłębisz te pojęcia, zrobisz gigantyczny krok naprzód. Zaznaczam jednak, że to obszerne kwestie i tak naprawdę ciężko je zgłębić do końca, więc na początku czytaj co wpadnie ci w rękę. Jeżeli nie masz problemów z angielskim, to zacznij używać wyszukiwarki na www.shashingmagazine.com i wklepuj tematy, które podałem powyżej. Tam znajdziesz wszystko co na początek, a nawet dalej potrzebne. Warto to wszystko wiedzieć, szczególnie jeżeli zajmujesz się webdesignem, a nie kodowaniem czy programowaniem. RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - wieniar1986 - 28-04-2011 (28-04-2011, 17:25)hieroshima napisał(a): 1. Używaj różnych kolorów nie wszędzie tego samego bo robi się mdłe i zlewa się tylko czemu menu warto robic na listach? i dziekuje bardzo za uwagi. RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - hieroshima - 28-04-2011 RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - wieniar1986 - 28-04-2011 RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - hieroshima - 28-04-2011 Może lepiej w czymś innym np. w punktach reputacji ![]() ![]() ![]() RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - Pedro84 - 28-04-2011 Cytat:A tak w skrócie to wyobraź sobie, że masz menu które ma milion linków Smile i teraz chcesz te milion linków przenieść z prawej strony na lewą Smile Powodzenia przy przenoszeniu miliona razy tego samego Smile. Resztę doczytaj w linku, który podałem. @hieroshima, @wieniar1986 - Dlatego, że struktura listy nieuporządkowanej najlepiej oddaje strukturę menu RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - KowR - 28-04-2011 Tak w ogóle koledzy wyżej odpowiedzieli Ci na Twój temat i Twoje szkolenie się. Dlatego trochę pooftopuje. Powiedzcie mi dlaczego wszyscy choć nie mają za grosz doświadczenia ani jakiejkolwiek praktyki od razu robią sobie portfolio i "usługi"? WTF?! RE: troche sie podszkoliłem... mysle ze jest lepiej :) - wieniar1986 - 28-04-2011 (28-04-2011, 22:24)KowR napisał(a): Tak w ogóle koledzy wyżej odpowiedzieli Ci na Twój temat i Twoje szkolenie się. moze dlatego ze myslą ze to wszystko tak hop - siup odrazu. ja sie nie znam jeszcze dobrze ale robie stronki... bo tylko tak mozna trenowac. pozatym mi samo czytanie kursów nie wychodzi na dobre, musze odrazu wszystko przetestowac i wypróbowac - tylko tak mi cos do główki trafia ![]() ![]() |