28-02-2011, 00:32
A więc tak, jeśli chodzi o spacje to nie wiem czy to twarda spacja czy spacja miękka, po prostu zwykła spacja używana podczas wpisywania do input-a
.
Wiem, że to śmiesznie brzmi, ale naprawdę jestem początkującym, ale chętnym do nauki.
Jeśli chodzi o zamieszczenie w necie to postaram się to niedługo zrobić,bo na chwilę obecną tworze wszystko na wirtualnym serwerze XAMPP i wszystko chciałem przenieść po zakończeniu projektu.
Co do:Wpisałem tak na początku pliku, ponieważ na necie wyczytałem, że tak powinien wyglądać początek, ale wychodzi na to, że chyba jestem w błędzie.
Na razie korzystam z "Pajączka", bo on ułatwia mi naukę.Podczas tworzenie nowego projektu projektu mam do wyboru coś takiego jak "Deklaracja typu dokumentu (według specyfikacjiW3C)" i ja zawsze wybieram pozycje:Nie wiem czy jest to wybór, ponieważ jest tam wiele różnych pozycji, a ja przyznam szczerze, że na obecnym etapie nauki nie orientuje się co to dokładnie jest.Jeśli mógłbyś mnie chociaż troszkę oświecić w tym temacie, to będę bardzo wdzięczny
.
Wracając do tematy po wybraniu pozycji o której pisałem wyżej, zmieniam nazwę pliku z .html na .php, ponieważ będę korzystał ze skryptów "php" na mojej stronie (z tego co wyczytałem w necie tak należy zrobić), ale pojawia się właśnie problem gdy chce uruchomić plik z tą stroną, a robię to np. w taki sposób "localhost/Tabela.php", ale mimo wszystko próba uruchomienia takiego pliku kończy się niepowodzeniem i informacją o błędach w pierwszych liniach, więc po poszukiwaniach w necie wyczytałem, że początek należy zmienić na formę:
Standardowo forma przed zmianą wygląda tak:
Dopiero po zmianie udaje mi się uruchomić stronę.
Byłoby fajnie jeśli pomógłbyś mi ze zrozumieniem błędów jakie popełniam
.

Wiem, że to śmiesznie brzmi, ale naprawdę jestem początkującym, ale chętnym do nauki.
Jeśli chodzi o zamieszczenie w necie to postaram się to niedługo zrobić,bo na chwilę obecną tworze wszystko na wirtualnym serwerze XAMPP i wszystko chciałem przenieść po zakończeniu projektu.
Co do:
Kod:
<?php
print '<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>';
print '<?xml-stylesheet type="text/css" href="xhtml.css"?>';
?>
Na razie korzystam z "Pajączka", bo on ułatwia mi naukę.Podczas tworzenie nowego projektu projektu mam do wyboru coś takiego jak "Deklaracja typu dokumentu (według specyfikacjiW3C)" i ja zawsze wybieram pozycje:
Kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">

Wracając do tematy po wybraniu pozycji o której pisałem wyżej, zmieniam nazwę pliku z .html na .php, ponieważ będę korzystał ze skryptów "php" na mojej stronie (z tego co wyczytałem w necie tak należy zrobić), ale pojawia się właśnie problem gdy chce uruchomić plik z tą stroną, a robię to np. w taki sposób "localhost/Tabela.php", ale mimo wszystko próba uruchomienia takiego pliku kończy się niepowodzeniem i informacją o błędach w pierwszych liniach, więc po poszukiwaniach w necie wyczytałem, że początek należy zmienić na formę:
Kod:
<?php
print '<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>';
print '<?xml-stylesheet type="text/css" href="xhtml.css"?>';
?>
Standardowo forma przed zmianą wygląda tak:
Kod:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
Dopiero po zmianie udaje mi się uruchomić stronę.
Byłoby fajnie jeśli pomógłbyś mi ze zrozumieniem błędów jakie popełniam