![]() |
XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. (/thread-xhtml-css-php-ustawienie-szeroko%C5%9Bci-kolumn-w-tabeli) Strony:
1
2
|
XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - hghormone - 27-02-2011 Witam. Tworze sobie baze danych potrzebną do serwisu i mam problem, ponieważ nie mogę ustawić własnych szerokości kolumn. XHTML: Kod: <?php CSS: Kod: h1 { Konkretnie chodzi o pozycje: Kod: <td style="width: 100px"><? echo $ddata_przyjecia ?></td> RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - Kartofelek - 27-02-2011 1) klasy, klasy, klasy. Nie <td style="......"> a <td class="waskie"> 2) Masz: <table> <h1>Serwis</h1> Powinno być: <table> <caption>Serwis</caption> Wygląd uzyskasz w stylach 3) table-layout:fixed - możesz dodać dla table (poczytaj w google). 4) Z tabelkami już tak jest, że różnie się renderują. Kilka porad: * Stosuj cellpadding="0" cellspacing="0" jako atrybuty table. Uratują ci często życie * Szerokość td jest uzależniona od jej wnętrza. Dlatego może ci się wszystko rozwalać, gdy tekst będzie za długi * TD nie ma position:relative; Jeżeli chcesz coś takiego mieć, wtedy musisz zagnieździć div * czasami łatwiej jest stosować Liste zamiast tabeli. Sporadycznie ale zdarza się ![]() RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - hghormone - 27-02-2011 Dzięki za podpowiedzi. Napisałeś,że "Szerokość td jest uzależniona od jej wnętrza. Dlatego może ci się wszystko rozwalać, gdy tekst będzie za długi", a ja właśnie mam ten problem, że np kolumna "Uwagi", będzie zawsze zawierała dużo informacji i nie zmieszczą się one w niej ,ale nie zależy mi na tym, w kolumnie wystarczy, że będzie widać tylko kawałek tekstu, reszte obsłuże tak, że kolumna uwagi wyświetli się potem w innym formularzu, tylko jak temu zaradzić, żeby mimo długiego tekstu kolumna się nie rozszerzała ? Próbowałem też ze stylami Kod: <td class="k_data_przyjecia"><? echo $ddata_przyjecia ?></td> CSS: Kod: .k_data_przyjecia { Oczywiście dodałem również "table-layout:fixed", lecz nie pomaga. Możliwe, że źle sie wyraziłem. Chodzi mi o to aby komórka była mniejsza niż jej zawartość tzn.aby na ekranie była wyświetlana tylko część jej zawartości.Cała zawartość komórki ma być wyświetlona w osobnym formularzu po jej wybraniu z tabeli. ![]() RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - Kartofelek - 27-02-2011 Nie da się ;] Ogólnie zastosuj technikę div ... <td class="k_data_przyjecia> <div>bla bla bla</div> </td> .k_data_przyjecia div {width:10px; overflow:hidden;} http://stackoverflow.com/questions/446624/table-cell-widths-fixing-width-wrapping-truncating-long-words Pamiętam, że Riddle fajnie o tym pisał : http://riddle.jogger.pl/2006/07/31/przycinanie-dlugich-linijek-tekstu/ Może się przyda RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - hghormone - 27-02-2011 Heh, właśnie zanim przeczytałem twoją podpowiedź walczyłem cały czas z "overflow:hidden" i rzeczywiście to ukrywa tak jak chciałem, pozostał mi tylko problem ze zmniejszeniem danej komórki, " width: 10px;" nie pomaga.To tak wygląda jakby pewna minimalna wartość szerokości komórki była juz ustalona i nie można zrobić, aby była mniejsza. RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - Kartofelek - 27-02-2011 a cellpadding i cellspacing ustawione ma? a padding i margin dla td ma? RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - hghormone - 27-02-2011 Czy chodzi o to ? CSS: Kod: td { XHTML: Kod: <table cellpadding="0" cellspacing="2"> Bo wstawiłem to,ale nie pomaga, nadal nie moge zmniejszyć rozmiaru danej kolumny. RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - hghormone - 27-02-2011 Udało mi się rozwiązać problem, z jednym małym ale: XHTML: Kod: <?php Kod: h1 { Ogolnie wszystko jest ok, w bazie wpisanych mam 70 pozycji i wszytskie się wpisują w tabele, za długie wpisy elegancko mi przycina jeśli są za długie, z wyjątkiem 23 pozycji w której znajduje się za długi nr imei, zamiast go przyciąć to rozszerzyła mi się jedna ramka o jedną linie, zupełnie nie wiem dlaczego.W innych pozycjach też mam za długie nry imei i one sa bez problemu przycięte.Nie moge tego zrozumieć. Już wiem w czym problem ,sprawdziłem w bazie i okazuje się, że w 23 pozycji nr imei jest wpisany ze spacją i to go rózni od innych pozycji. Ale dlaczego tak się dzieje ? Przecież gdy np.w uwagach bedzie dlugi opis i on bedzie zawierał spacje to będzie działo się to samo.Jak poradzić sobie z tym problemem ? RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - Kartofelek - 28-02-2011 Ale twarda spacja czy spacja miękka? Bo to różnica. Może po prostu nie potrafi zawinąć. Wystaw na sieci, wtedy się zobaczy. Co to? <?php print '<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>'; print '<?xml-stylesheet type="text/css" href="xhtml.css"?>'; ?> RE: XHTML/CSS/PHP Ustawienie szerokości kolumn w tabeli. - hghormone - 28-02-2011 A więc tak, jeśli chodzi o spacje to nie wiem czy to twarda spacja czy spacja miękka, po prostu zwykła spacja używana podczas wpisywania do input-a ![]() Wiem, że to śmiesznie brzmi, ale naprawdę jestem początkującym, ale chętnym do nauki. Jeśli chodzi o zamieszczenie w necie to postaram się to niedługo zrobić,bo na chwilę obecną tworze wszystko na wirtualnym serwerze XAMPP i wszystko chciałem przenieść po zakończeniu projektu. Co do: Kod: <?php Na razie korzystam z "Pajączka", bo on ułatwia mi naukę.Podczas tworzenie nowego projektu projektu mam do wyboru coś takiego jak "Deklaracja typu dokumentu (według specyfikacjiW3C)" i ja zawsze wybieram pozycje: Kod: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd"> ![]() Wracając do tematy po wybraniu pozycji o której pisałem wyżej, zmieniam nazwę pliku z .html na .php, ponieważ będę korzystał ze skryptów "php" na mojej stronie (z tego co wyczytałem w necie tak należy zrobić), ale pojawia się właśnie problem gdy chce uruchomić plik z tą stroną, a robię to np. w taki sposób "localhost/Tabela.php", ale mimo wszystko próba uruchomienia takiego pliku kończy się niepowodzeniem i informacją o błędach w pierwszych liniach, więc po poszukiwaniach w necie wyczytałem, że początek należy zmienić na formę: Kod: <?php Standardowo forma przed zmianą wygląda tak: Kod: <?xml version="1.0"?> Dopiero po zmianie udaje mi się uruchomić stronę. Byłoby fajnie jeśli pomógłbyś mi ze zrozumieniem błędów jakie popełniam ![]() |