Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sklep internetowy
Szukam jakiejś dobrej alternatywy skryptu pod sklep internetowy i chciałem poznać wasze opinie na ten temat. Z czego korzystacie, jak wam się podoba, wady zalety.
Myślałem nad sklepem http://www.shoper.pl/ ale w wersji abonamentowej nie dają dostępu do kodu źródłowego i dokumentacja jest uboga a przy zakupie licencji z tego co wyczytałem aktualizacja jest tylko przez rok co bardzo mi się nie podoba. Rozumiem wsparcie techniczne ale czemu nie chcą dawać aktualizacji?
Chce jeszcze sprawdzić coś z darmowych: Virtuemart(jooma), WP e-Commerce(WordPress) ale sam nie wiem co by było najlepsze.
Jaka jest wasza opinia?
Odpowiedz
Cześć, moim zdaniem jeśli shoper nie daje dostępu do kodu, biedną dokumentację i brak możliwości regularnego aktualizowania platformy to mija się to z celem...

Proponuję Ci zastanowić się nad sklepami pod joomle. Sam stawiałem ostatnio sklep pod JoomShopping. Komponent bardzo rozbudowany, posiada wiele dodatków. Przyjemny w obsłudze. Całkowicie darmowyBig Grin

Jeśli chodzi o sklepy pod WP to nie mam swojego zdania, bo nigdy nie stawiałem na nim sklepu, ale inni webmasterzy zazwyczaj go polecają Wink
Odpowiedz
Nie wiem co masz do modelu biznesowego Shoppera, jest ok.

Co do silników... to tak:
+ PrestaShop - dobry silnik
+ OpenCart
+ osCommerce
- Magento - kobyła, przerost formy nad treścią, drogie utrzymanie - chyba, że umiesz sobie go modyfikować
- dodatki do WP i Joomli - popierdółki
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.
Odpowiedz
Osobiście polecam osCommerce lub Presta, Banalnie proste w obsłudze i nie sprawiają problemów.

Możesz zainstalować i popróbować który lepszy.
Odpowiedz
Ja korzystam z oscommerce ale jestem z niego średnio zadowolony, kilka przykładów tego sklepu mogę ci posłać na PW nie chcę dawać tutaj gdyż nie są to sklepy moje a firmowe którymi sie opiekuje.
Na OScommerce nie ma skórek, wygląd zmieniasz sam w kodzie (nie jest to strasznie trudne) system jest bardzo stary i nie ma raczej już aktualizacji, ale nie są raczej potrzebne, sklep działa więc po co aktualizacje, ale musisz sam sobie pogrzebać w kodzie by dostosować go do swoich potrzeb. Znając troszke php można sobie poradzić.
Przy większych zmianach klient wchodząc na dany sklep nie przypuszczał by że jest on postawiony na tak starym systemie, dodasz bez problemu jakiś javascript, wygląd pozmieniasz i jest ok.
Czemu nie jestem zadowolony już tłumacze, mało można pozmieniać w panelu administratora, możesz dodać produkty i jakieś podstawowe rzeczy, reszta wymaga otwarcia pliku php.
Dodając np biblioteke jquery do systemu, trzeba otworzyć każdą (prawie) podstrone sklepu i wklejać tam tą linie kodu w head ponieważ sklep nie inkluduje sobie pliku takiego jak header.php tylko przy każdym pliku jest on pisany osobno Big Grin takie szczegóły wkurzające. Ale łatwo sie go edytuje a specem od php nie jestem.
Odpowiedz
Dziękuje wszystkim za opinie. Muszę przetestować na własnej skórze PrestaShop, OpenCart i Virtuemart(i JoomShopping) ponieważ w przeszłości już miałem do czynienia z joomla i znam trochę ten system. Jeśli chodzi o oscommerce to trochę martwi mnie to że już nie jest już rozwijany i jego struktura jest archaiczna...

Radian z chęcią oglądnę sobie te sklepy. Czekam na pw Smile
Odpowiedz