Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IE 6.0 nie widzi linków. HELP
Witam serdecznie,
Mam taki mały problem, zrobiłem menu w CSS i nie wiem dlaczego w ogóle nie pokazuje mi się w IE 6.0 Sad

HTML
<div id="menu">
<ul class="menu2">
<li><a href="start.html" class="menu1"></a></li>
</ul>
</div>

KOD CSS

#menu ul, ul li {
display: block;
list-style: none;
margin: 0px;
padding: 0px;
}

#menu ul {
float: left;
padding: 0px 0 0px 0px;
border: 0px solid #000;
}

#menu ul li {
float: left;
}

#menu ul a:link, ul a:visited {
text-decoration: none;
font-weight: bold;
color: #000000;
padding: 45px 65px;
border-right: 0px solid #fff;
}

#menu ul a:hover {
background: url(button/starton.jpg;}

to jest kod odnoszący się do jednego linku, zastosowałem w tym momencie takie rozwiązanie, gdyż zależy mi na menu w którym jest 6 obrazków, które po najechaniu myszką zmieniają się. Dodam, że Mozilla i Chrome wszystko wyświetlają prawidłowo. Może mi ktoś pomóc?
Odpowiedz
1) dla IE6 lepiej podawać wymiary na sztywno. To jest tak nieprzewidywalna przeglądarka że zostawianie samego float:left daje różne złe rezultaty. Jak dajesz display:block, wtedy bez wymiarów IE6 prawdopodobnie rozciągnie ci taki element na 100%, mimo że leży on np w display:inline-block.
2) padding:..... - uważaj z tym w IE6. Ona ma zwalony box-model (poszukaj w google IE box-model)
3) 0px - pisz 0, nie 0px
4) uzywaj zoom:1. Bardzo często uratuje ci skórę. Jeżeli jesteś pewien że coś jest dobrze ostylowane a mimo to nie działa, wtedy wymuszaj "hasLayout" właśnie poprzez zoom:1.
5) olej IE6! Chcesz tracić >50% rynku mobilnego kosztem <0.5% rynku IE6? Wykorzystaj ten zmarnowany czas na poznawanie fajnych kobitek, szydełkowanie, pakowanie na siłowni a nie wracanie 10 lat wstecz.

Odpowiedz
Wiesz, na IE jest fajnie zrobić, żeby coś sztywno się trzymało, dla mnie to jest szkoła radzenia sobie z czymś co zwyczajnie nie działa tak jak powinno. Jestem początkującym webmasterem i jak nauczę się omijać problemy, które spotykam podczas pisania kodów będzie to dla mnie plus. Niestety czas i tak muszę poświęcić by się czegoś nauczyć i tak, technika szczególnie informatyczna idzie w bardzo szybkim tempie do przodu i trzeba umieć sobie radzić z problemami. Dzięki, przeanalizuje Twoje uwagi i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Odpowiedz
(09-04-2012, 04:42)Kamyk napisał(a): Wiesz, na IE jest fajnie zrobić, żeby coś sztywno się trzymało, dla mnie to jest szkoła radzenia sobie z czymś co zwyczajnie nie działa tak jak powinno. Jestem początkującym webmasterem i jak nauczę się omijać problemy, które spotykam podczas pisania kodów będzie to dla mnie plus. Niestety czas i tak muszę poświęcić by się czegoś nauczyć i tak, technika szczególnie informatyczna idzie w bardzo szybkim tempie do przodu i trzeba umieć sobie radzić z problemami. Dzięki, przeanalizuje Twoje uwagi i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Na IE6 nie warto się skupiać... Niedługo rusza ostra kampania (sponsorowana przez M$), która zmiecie ten chłam z powierzchni wszystkich HDD.
Odpowiedz
Udało się, wiem w czym był problem:

text-decoration: none;
font-weight: bold;
color: #000000;
padding: 45px 65px; <-------- TO ZOSTAŁO WYZEROWANE
i dodałem wysokość i szerokość i wszystko zaczęło działać jak należy Smile Podziękował Smile
Odpowiedz