Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmienne w funkcjach
Witam, pilnie potrzebuję odpowiedzi na poniższe pytanie:

function getID($id){
echo $id;
}

funkction zapytanie_do_bazy(){
//tutaj ma być widoczna zmienna $id która jest wewnątrz funkcji getID

echo $id;
}

Próbowałem z global puki co nic nie pomaga a potrzebuję to pilnie do pracy...
Odpowiedz
Masz to obiektowo czy strukturalnie? Jeśli obiektowo to gettery są bez argumentu, a settery są z argumentami (to tak na marginesie). Ustaw sobie zmienną w klasie i przypisuj jej to id. Może zrobić też funkcje która będzie zwracać id i wywołać ją w funkcji zapytanie do bazy.
Odpowiedz
Mam w pracy oscommerce tam to jest wszystko tak napisane że ja włosy z głowy wyrywam i jest to masakra... ale... w końcu poradziłem sobie z tym bez przenoszenia zmiennych między funkcjami. generalnie to przenoszenie udawało się wpisując.

dodam że w funkcjach takie linie kodu widniały, dopisywałem tylko do listy po przecinku kolejną zmienną której potrzebowałem ale wywalało błędami.
return $this->funkcja_do_ktorej_przenosze[$zmienna];
Było to pisane obiektowo
Nie cierpie!!

Pisze generalnie rzeczy strukturalnie.
Odpowiedz
(07-03-2012, 20:59)Radian napisał(a): Pisze generalnie rzeczy strukturalnie.

To nie dobrze Smile
Odpowiedz
oj hieroshima doskonale zdaje sobie z tego sprawę, musze to zmienić kiedyś, jednakże dla mnie przejście do programowania obiektywnego nie jest tak proste :p
Odpowiedz
Swoją drogą to jest pewien absurd. Programowanie obiektowe jest po to, aby ułatwić programistą pracę i trochę ją uporządkować, a w większości przypadków wprowadza chaos i zamęt Tongue
Odpowiedz
Obiektówka wprowadza chaos i zamęt? No, z całym szacunkiem, ale większej bzdury to w życiu nie słyszałem.
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.
Odpowiedz
w większości przypadków na początku dla programistów. Chodziło mi o to, że dla większości ludzi przejście na obiektówkę to nie ułatwienie, a utrudnienie (a powinno być odwrotnie Smile ). Nie mówię, że obiektówka wprowadza chaos i zamęt...
Odpowiedz
(08-03-2012, 20:48)hieroshima napisał(a): Swoją drogą to jest pewien absurd. Programowanie obiektowe jest po to, aby ułatwić programistą pracę i trochę ją uporządkować, a w większości przypadków wprowadza chaos i zamęt Tongue
No tak napisałeś Smile

A wiesz z czego to wynika? Z tego, że większość tych ludzi to po prostu, sorry za wyrażenie, barany, którym wydaje się, że potrafią programować. Smutne, ale prawdziwe.
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.
Odpowiedz
no to może źle się wyraziłem Wink i zgadzam się z Tobą. Dokładnie z tego to wynika.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsorzy i przyjaciele
SeoHost.pl