![]() |
Zmienne w funkcjach - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Zmienne w funkcjach (/thread-zmienne-w-funkcjach) Strony:
1
2
|
Zmienne w funkcjach - Radian - 07-03-2012 Witam, pilnie potrzebuję odpowiedzi na poniższe pytanie: function getID($id){ echo $id; } funkction zapytanie_do_bazy(){ //tutaj ma być widoczna zmienna $id która jest wewnątrz funkcji getID echo $id; } Próbowałem z global puki co nic nie pomaga a potrzebuję to pilnie do pracy... RE: Zmienne w funkcjach - Marys - 07-03-2012 Masz to obiektowo czy strukturalnie? Jeśli obiektowo to gettery są bez argumentu, a settery są z argumentami (to tak na marginesie). Ustaw sobie zmienną w klasie i przypisuj jej to id. Może zrobić też funkcje która będzie zwracać id i wywołać ją w funkcji zapytanie do bazy. RE: Zmienne w funkcjach - Radian - 07-03-2012 Mam w pracy oscommerce tam to jest wszystko tak napisane że ja włosy z głowy wyrywam i jest to masakra... ale... w końcu poradziłem sobie z tym bez przenoszenia zmiennych między funkcjami. generalnie to przenoszenie udawało się wpisując. dodam że w funkcjach takie linie kodu widniały, dopisywałem tylko do listy po przecinku kolejną zmienną której potrzebowałem ale wywalało błędami. return $this->funkcja_do_ktorej_przenosze[$zmienna]; Było to pisane obiektowo Nie cierpie!! Pisze generalnie rzeczy strukturalnie. RE: Zmienne w funkcjach - hieroshima - 08-03-2012 (07-03-2012, 20:59)Radian napisał(a): Pisze generalnie rzeczy strukturalnie. To nie dobrze ![]() RE: Zmienne w funkcjach - Radian - 08-03-2012 oj hieroshima doskonale zdaje sobie z tego sprawę, musze to zmienić kiedyś, jednakże dla mnie przejście do programowania obiektywnego nie jest tak proste :p RE: Zmienne w funkcjach - hieroshima - 08-03-2012 Swoją drogą to jest pewien absurd. Programowanie obiektowe jest po to, aby ułatwić programistą pracę i trochę ją uporządkować, a w większości przypadków wprowadza chaos i zamęt ![]() RE: Zmienne w funkcjach - Pedro84 - 08-03-2012 Obiektówka wprowadza chaos i zamęt? No, z całym szacunkiem, ale większej bzdury to w życiu nie słyszałem. RE: Zmienne w funkcjach - hieroshima - 09-03-2012 w większości przypadków na początku dla programistów. Chodziło mi o to, że dla większości ludzi przejście na obiektówkę to nie ułatwienie, a utrudnienie (a powinno być odwrotnie ![]() RE: Zmienne w funkcjach - Pedro84 - 10-03-2012 (08-03-2012, 20:48)hieroshima napisał(a): Swoją drogą to jest pewien absurd. Programowanie obiektowe jest po to, aby ułatwić programistą pracę i trochę ją uporządkować, a w większości przypadków wprowadza chaos i zamętNo tak napisałeś ![]() A wiesz z czego to wynika? Z tego, że większość tych ludzi to po prostu, sorry za wyrażenie, barany, którym wydaje się, że potrafią programować. Smutne, ale prawdziwe. RE: Zmienne w funkcjach - hieroshima - 10-03-2012 no to może źle się wyraziłem ![]() |