Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z ładowaniem strony we flash
Witam zrobiłem stronę we flash i mam taki oto problem. Po włączeniu pojawia się białe tło i pisze "trwa ładowanie strony " a po jakimś czasie startuje strona a preloader zaczyna gdzieś od 60% lecieć. usunąłem muzykę ze strony oraz preloader i dalej to samo więc to nie ich wina chyba. kod html był generowany za pośrednictwem flasha więc sam go nie pisałem więc tam też błędu raczej nie ma...

proszę o pomoc
Odpowiedz
Raczej to nie problem publikacji flasha do html-a, tylko funkcji preloader której użyłeś.

Powiedz mi jak w jakim AS robisz?
Odpowiedz
AS 2.0 . co z tym zrobić?? korzystałem z kursu video jeśli chodzi o pisanie AS i szukałem błedu i nie znalazłem

http://www.projekpmdk.yoyo.pl/

oto strona
Odpowiedz
Podaj kod loadera.
-----------------
To może inaczej:
zapewne stosujesz loader połączony z plikiem głównym. A to jest błąd bo on się pokaż aż plik załaduje się w pewnym stopniu.

Kod:
stop();
function postep(target:MovieClip, bytesLoaded:Number, bytesTotal:Number) {
    var procenty:Number = Math.round(bytesLoaded/bytesTotal*100);
    this.pole.text = "Loading " + procenty + "%";
}
function zakonczono(target:MovieClip) {
    play();
}
function blad() {
    pole.text = "Wczytywanie animacji nie powiodło się!";
}
var mcl:MovieClipLoader = new MovieClipLoader();
var o:Object = new Object();
o.pole = polePreloadera;
o.onLoadProgress = postep;
o.onLoadComplete = zakonczono
o.onLoadError = blad;
mcl.addListener(o);
mcl.loadClip("strona.swf", okno_mc);
info:
polePreloadera - odpowiada za pole liczbowe
okno_mc - to twój mc do którego ładujesz plik strony, pamiętaj o nazwie w instance

te preloader ładuje plik główny. Sam preloader mało zajmuje i nie zacznie wczytywać nic dopóki przeglądarka sama go nie wczyta kompletnego.
Odpowiedz
czyli mój jest zly? w pierwszej klatce mam cos takiego

ile_jest_zaladowane = Math.round(this.getBytesLoaded());
ile_zajmuje_calosc = Math.round(this.getBytesTotal());
procent = ile_jest_zaladowane/ile_zajmuje_calosc;
ladowanie_grafika._width = procent*208;
ladowanie_tekst = Math.round(procent*100) + "%";
if (ile_jest_zaladowane == ile_zajmuje_calosc) {
gotoAndPlay (3);
}

a w drugiej

gotoAndPlay(1);

i ladowanie_grafika jest pasek ladowania zmieniony na klip filmowy i tak podpisany a ladowanie_tekst to odpowiednio podpisany tekst dynamiczny od procentow i ma potem przejsc do klatki trzeciej gdzie zaczyna stronka. prosze o pomoc bo się zgubiłem gdzie ma być ten preloader i wogóle. wszystko jest w jednym pliku swf wsadzone czyli strona i preloader
Odpowiedz
Twój kod jest poprawny, ale to jest urok tego preloadera. Zastosowanie MovieClipLoader jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.

Pliki niech będą oddzielnie.

W jednym pliku zapisz sobie preloader (wymiary sceny takie same jak plik strony) umieść na nim kod który podałem (wszystko w jednej klatce), umieść też na scenie MC (w lewym górnym rogu) i daj mu w instance okno_mc .

Plik strony zapisz już bez preloadera, nazwij go strona.fla, publikuj (stworzy się plik strona.swf), plik strona.html jest nie potrzebny.

łatwe nie Big Grin
Odpowiedz
czyli mam mieć dwa pliki swf jeden z preloaderem a drugi ze strona? i w index.html mam umieścić to? bo ja generuje sobie w flashu ten plik html bo jakoś nigdy sie sam nie nauczyłem osadzać samemu swf Big Grin. a to mc co mam umieścić i dać mu okno_mc to co to ma być właściwie?
Odpowiedz
Plik z preloaderem nazwij sobie index.fla, publikuj (stworzą się index.swf i index.html)

okno_mc do niego ładuje się plik strony.
Odpowiedz
rozmiar okno mc jest bez znaczenia czy ma miec wymiary strony tj. 960x540 pikseli?
Odpowiedz
Wiesz co zamiast pytać to byś spróbował na początku.

Bez znaczenie. Mc może być pusty.
Odpowiedz