Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jak podłożyć szablon pod stronkę
witam kolegów i koleżanki

mam problem mianowicie

zrobiłem szablon w ps pokroiłem go i zapisując do weba wszystko śmiga ja natomiast chciałem przenieść grafikę do stylu css i przeniosłem tylko nie działa mi ona na stronie ,

co mam zrobić w takim wypadku

w pliku index.html mam odwołanie się do szablonu i to mi działa bo zmieniam czcionki i inne konfiguracje położeń tabel a nie wiem jak odwołać się w pliku css żeby wyświetlało mi pliki graficzne

tak mam w pliku css wpisane tylko nic nie mam przed tym header co mam wpisać?

#header {width: 18px; height: 144px; margin: 0 auto; background: #000000 url(../strona2/images/index_01.gif) no-repeat center top;
#header {width: 4px; height: 1800px; margin: 0 auto; background: #000000 url(../strona2/images/index_02.gif) no-repeat center top;
#header {width: 1002px; height: 51px; margin: 0 auto; background: #000000 url(../strona2/images/index_03.gif) no-repeat center top;
#header {width: 1px; height: 51px; margin: 0 auto; background: #000000 url(../strona2/images/spacer.gif) no-repeat center top;
Odpowiedz
Na pewno musisz usunąć kod typu "&nbsp" z css. I sprawdź czy poprawnie podałeś ścieżki do obrazków...
4 razy podajesz właściwości headera? Każdy inny? Powinieneś to chyba zapisać jako 4 oddzielne klasy, np:
Kod:
.header1 {width: 18px;height: 144px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../strona2/images/index_01.gif) no-repeat center top;}
.header2 {width: 4px;height: 1800px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../strona2/images/index_02.gif) no-repeat center top;}
.header3 {width: 1002px;height: 51px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../strona2/images/index_03.gif) no-repeat center top;}
.header4 {width: 1px;height: 51px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../strona2/images/spacer.gif) no-repeat center top;}

Ale nie wiem dokładnie co chcesz w ten sposób osiągnąć Wink
Poza tym - nie domknąłeś żadnej z tych linijek nawiasem klamrowym '}'
Odpowiedz
znaczy wiesz tutaj tylko podałem 4 linijki a mam tego ło ho ho

jeżeli masz troszkę pojęcia o css znaczy więcej niż ja to zapraszam na gg 4009662 bo mam ciężki temat do zgryzienia nie wiem jeszcze jak na podłożony szablon graficzny nałożyć tekst

kolego właśnie zakończyłem edytować to wszystko i ni ma żadnej grafiki nic nie wskoczyło na stronke sprawdzę jeszcze linki do grafiki
Odpowiedz
Bo nie gwarantowałem Ci, że mój kod zadziała. Poprawiłem tylko najbardziej rażące błędy.

Aha, już wiem dlaczego Ci nie działa Wink Pewnie nie zmieniłeś kodu HTML... musisz w kodzie odwołać się do klas CSS, mniej więcej w ten sposób (gotowego rozwiązania nie podam, bo nie znam strony):
Kod:
<div class="header1"></div>
<div class="header2"></div>
To wyświetli pierwsze 2 obrazki.

Jeżeli w kodzie CSS masz kropkę przed klasą, to w HTMLu używasz "class". A jeżeli w css jest hash (#), to w HTMLu "id". Np:
Kod:
<div id="jakieś_id"></div>
<div class="jakaś_klasa_css"></div>

Nie mam teraz za bardzo czasu na konsultacje gg, ale chętnie pomogę na forum... Albo ktoś inny Ci pomoże. Wklej tutaj cały kod css, w znacznikach 'code', oraz ten fragment HTML, który ma wyświetlać te obrazki.
Odpowiedz
ogólnie to ta stronka jeszcze jest na pendrivie Big Grin juz dopisze do kodu i sprawdzę co jest

adres katalogu z szablonem ../stronka2/images/
tu jest cały szablon (pocięte pliki)
Odpowiedz
A gdzie znajduje się plik css?
Jeśli css znajduje się w folderze "stronka2", to daj łącza do obrazków w ten sposób:
Kod:
url(images/index_01.gif)
bez tego całego adresu. Bo musi być on relatywny do arkuszu stylów.
Odpowiedz
css znajduje się w

../stronka2/style/konf.css

kolego wkleiłem tak jak dałeś wyżej i pojawiły mi się tylko czarne paski bez koloru i to nie wg kolejności i ułożenia tylko jeden pod drugim wyśrodkowane

a i do pliku html dopisałem

<div class="header1"></div>
....
<div class="header79"></div>

bo tyle jest plików graficznych
Odpowiedz
W taki przypadku adres do obrazków (w css) będziesz musiał wkleić taki:
Kod:
url(../images/index_01.gif)

Może wklej tutaj cały css, bo jak porobiłeś takie błędy jak w tych 4 linijkach, to chyba jasne że strona nie będzie działała...
Odpowiedz
a jeżeli chodzi o adresy plików to zrobiłem w cssie ../stronka2/images/nazwa_pliku.gif i tak z każdym
\

to cały css w załączniku no i html też dam w załącznik
to ja już stronkę wrzucam na serwer

tu jest adres pod jakim to jest

weglowice.pl tą stronkę chcę zrobić żeby wyglądała tak jak szablon

weglowice.pl/a2

Załączone pliki
.css   konf.css (Rozmiar: 11.37 KB / Pobrań: 3)
.html   index.html (Rozmiar: 12.74 KB / Pobrań: 3)
Odpowiedz
Wybacz, ale dawno nie widziałem tak pochrzanionego kodu Wink Jest tam tyle błędów, że ja się gubię, a więc przeglądarka prawdopodobnie też, i stąd strona nie działa...

Weźmy na przykład taki fragment:
Kod:
#footerAbout li
<style>
[
a:visited
No i wszystkiego, co jest po znaczniku "style" już nie traktuje jako css, bo to niewłaściwy znacznik. A takich perełek tam jest kilka. Dodam, że znacznik ten nigdy nie został zamknięty.

Albo jeszcze coś innego:
Kod:
.header1 {width: 18px;height: 1px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../stronka2/images/spacer.gif) no-repeat center top;}
.header2 {width: 4px;height: 1px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../stronka2/images/spacer.gif) no-repeat center top;}
.header3 {width: 8px;height: 1px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../stronka2/images/spacer.gif) no-repeat center top;}
po kilkudziesięciu linijkach...
Kod:
.header79 {width: 1px;height: 40px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../stronka2/images/spacer.gif) no-repeat center top;}

OMG! 79 headerów?? Nawet nie jestem w stanie Ci tego poprawić, ani powiedzieć, co z tym zrobić. To trzeba zacząć od początku. Od cięcia szablonu jeszcze raz...
Odpowiedz