![]() |
jak podłożyć szablon pod stronkę - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: jak podłożyć szablon pod stronkę (/thread-jak-podlozyc-szablon-pod-stronke) Strony:
1
2
|
jak podłożyć szablon pod stronkę - przemcionet - 03-11-2009 witam kolegów i koleżanki mam problem mianowicie zrobiłem szablon w ps pokroiłem go i zapisując do weba wszystko śmiga ja natomiast chciałem przenieść grafikę do stylu css i przeniosłem tylko nie działa mi ona na stronie , co mam zrobić w takim wypadku w pliku index.html mam odwołanie się do szablonu i to mi działa bo zmieniam czcionki i inne konfiguracje położeń tabel a nie wiem jak odwołać się w pliku css żeby wyświetlało mi pliki graficzne tak mam w pliku css wpisane tylko nic nie mam przed tym header co mam wpisać? #header {width: 18px; height: 144px; margin: 0 auto; background: #000000 url(../strona2/images/index_01.gif) no-repeat center top; #header {width: 4px; height: 1800px; margin: 0 auto; background: #000000 url(../strona2/images/index_02.gif) no-repeat center top; #header {width: 1002px; height: 51px; margin: 0 auto; background: #000000 url(../strona2/images/index_03.gif) no-repeat center top; #header {width: 1px; height: 51px; margin: 0 auto; background: #000000 url(../strona2/images/spacer.gif) no-repeat center top; RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - Mateusz K. - 03-11-2009 Na pewno musisz usunąć kod typu " " z css. I sprawdź czy poprawnie podałeś ścieżki do obrazków... 4 razy podajesz właściwości headera? Każdy inny? Powinieneś to chyba zapisać jako 4 oddzielne klasy, np: Kod: .header1 {width: 18px;height: 144px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../strona2/images/index_01.gif) no-repeat center top;} Ale nie wiem dokładnie co chcesz w ten sposób osiągnąć ![]() Poza tym - nie domknąłeś żadnej z tych linijek nawiasem klamrowym '}' RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - przemcionet - 03-11-2009 znaczy wiesz tutaj tylko podałem 4 linijki a mam tego ło ho ho jeżeli masz troszkę pojęcia o css znaczy więcej niż ja to zapraszam na gg 4009662 bo mam ciężki temat do zgryzienia nie wiem jeszcze jak na podłożony szablon graficzny nałożyć tekst kolego właśnie zakończyłem edytować to wszystko i ni ma żadnej grafiki nic nie wskoczyło na stronke sprawdzę jeszcze linki do grafiki RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - Mateusz K. - 03-11-2009 Bo nie gwarantowałem Ci, że mój kod zadziała. Poprawiłem tylko najbardziej rażące błędy. Aha, już wiem dlaczego Ci nie działa ![]() Kod: <div class="header1"></div> Jeżeli w kodzie CSS masz kropkę przed klasą, to w HTMLu używasz "class". A jeżeli w css jest hash (#), to w HTMLu "id". Np: Kod: <div id="jakieś_id"></div> Nie mam teraz za bardzo czasu na konsultacje gg, ale chętnie pomogę na forum... Albo ktoś inny Ci pomoże. Wklej tutaj cały kod css, w znacznikach 'code', oraz ten fragment HTML, który ma wyświetlać te obrazki. RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - przemcionet - 03-11-2009 ogólnie to ta stronka jeszcze jest na pendrivie ![]() adres katalogu z szablonem ../stronka2/images/ tu jest cały szablon (pocięte pliki) RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - Mateusz K. - 03-11-2009 A gdzie znajduje się plik css? Jeśli css znajduje się w folderze "stronka2", to daj łącza do obrazków w ten sposób: Kod: url(images/index_01.gif) RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - przemcionet - 03-11-2009 css znajduje się w ../stronka2/style/konf.css kolego wkleiłem tak jak dałeś wyżej i pojawiły mi się tylko czarne paski bez koloru i to nie wg kolejności i ułożenia tylko jeden pod drugim wyśrodkowane a i do pliku html dopisałem <div class="header1"></div> .... <div class="header79"></div> bo tyle jest plików graficznych RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - Mateusz K. - 03-11-2009 W taki przypadku adres do obrazków (w css) będziesz musiał wkleić taki: Kod: url(../images/index_01.gif) Może wklej tutaj cały css, bo jak porobiłeś takie błędy jak w tych 4 linijkach, to chyba jasne że strona nie będzie działała... RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - przemcionet - 03-11-2009 a jeżeli chodzi o adresy plików to zrobiłem w cssie ../stronka2/images/nazwa_pliku.gif i tak z każdym \ to cały css w załączniku no i html też dam w załącznik to ja już stronkę wrzucam na serwer tu jest adres pod jakim to jest weglowice.pl tą stronkę chcę zrobić żeby wyglądała tak jak szablon weglowice.pl/a2 RE: jak podłożyć szablon pod stronkę - Mateusz K. - 03-11-2009 Wybacz, ale dawno nie widziałem tak pochrzanionego kodu ![]() Weźmy na przykład taki fragment: Kod: #footerAbout li Albo jeszcze coś innego: Kod: .header1 {width: 18px;height: 1px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../stronka2/images/spacer.gif) no-repeat center top;} Kod: .header79 {width: 1px;height: 40px;margin: 0 auto;background: #000000 url(../stronka2/images/spacer.gif) no-repeat center top;} OMG! 79 headerów?? Nawet nie jestem w stanie Ci tego poprawić, ani powiedzieć, co z tym zrobić. To trzeba zacząć od początku. Od cięcia szablonu jeszcze raz... |