(06-02-2014, 12:05)msx83 napisał(a): @JayPodajesz już case dot. powracającego użytkownika, jeszcze go nie pozyskując.
Pozwól, że przedstawię Ci moje spojrzenie na ten projekt.
Sięgając na półkę po słownik, nie oglądam za każdym razem jego okładki, tylko odnajduję interesujące mnie słowo i jego opis. Tak samo ma być w przypadku Słownik Webmastera. Boxy z opisem są jednorazowe, ponieważ przy kolejnych wejściach, automatycznie je pomijasz, i przechodzisz do wyszukania konkretnego hasła. Stąd ten duży "Search Bar".
Nie tyle search bar jest ogromny (konkretniej jego długość), tylko nagłówek w którym jest umieszczony.
(06-02-2014, 12:05)msx83 napisał(a): Co do header-a, to fakt, ja mam 21'' (1920x1080), natomiast testowałem na mniejszych i nie było jakoś strasznie, ale mogę się nad tym zastanowić.To problem każdego programisty - a przynajmniej 90% tych, z którymi (współ)pracowałem. Wielu się dziwi gdy efekty pracy są oglądane na przeciętnych monitorach, a w większości laptopach z WXGA/SXGA.
(06-02-2014, 12:05)msx83 napisał(a): Lista haseł za długa? Od wyszukiwania jest ww input. Wyobraź sobie początkującego web..., który przegląda listę aby poznać nowe słowa, przełączanie się pomiędzy zakładkami np. z dwoma hasłami, mnie osobiście by wkurzało, więc jak już, to ewentualnie przełącznik trybów wyświetlania.Tak, za długa. Ciężko chwycić scrolla. A lista z pewnością jeszcze urośnie.
Zapomniałem wspomnieć o RWD. Na smartfonie nie potrafię w ogóle trafić w litery nawigacyjne bez zoomowania, a sama lista przewija się i przewija. Przy okazji RWD, w <320 pojawia się poziomy scroll i ...
Wyszukałeś najmniejszą dziurę w koncepcie zakładek, czyli wkurzanie się na zakładkę z zaledwie kilkoma hasłami.
Jako że nie powinno się szukać problemów, tylko ich rozwiązań, tu grupowanie po kilka liter rozwiązałoby sprawę.
(06-02-2014, 12:05)msx83 napisał(a): Odnośnie kategorii, co masz na myśli "chybiony w obecnej formie"? Wybierasz kategorie np. "Oprogramowanie" i dowiadujesz się jakich programów używa się np. do budowy stron, wybierasz "Osoba" i dowiadujesz się, że istnieje pojęcie np. Freelancer itd.Ja — przeciętny użytkownik komputera co potrafi czytać e-maile i wiadomości na onecie — nie potrafię się odnaleźć w kategorie -> oprogramowanie. Kilku innych również, zwłaszcza SEO. Nie rozumiem o co w nich chodzi.
Częściowo zatem słownik jest dla początkującego, częściowo dla już wiedzącego co w trawie piszczy i skąd wiatr wieje.
(06-02-2014, 12:05)msx83 napisał(a): Większość opisów ("definicji") pochodzi z Wiki (jest info na ten temat na stronie), natomiast w przyszłości chce zamienić większość opisów na własne, bardziej zrozumiałe dla początkujących webmasterów i zwykłych internautów (trwają nad tym prace).Warto zatem zadbać o unikalność treści i opatrywać cytowaną zawartość odpowiednim kodem wraz ze źródłem.
To tylko przyniesie korzyść.
(06-02-2014, 12:05)msx83 napisał(a): Opcja logowanie w chwili obecnej, służy tylko dla mnie do logowanie się do panelu aby dodać lub edytować jakiś wpis.Sugerowało to trochę więcej niż 1-osobowe zarządzanie

Z mojej strony to wszystko czym chciałem się podzielić.
W "ulubionych" już siedzi, będę zaglądał co pewien czas.
Odwoływał i polecał również, jeśli treść z definicji będzie należycie podana, głównie pod kątem merytorycznym.
Wszak to słownik, nie encyklopedia.
ps. zapomnij na chwilę że jesteś programistą i wiesz to wszystko.
Możesz wziąć pod uwagę to o czym piszę i zrobić podróż po własnym serwisie na urządzeniach posiadanych przez przeciętnego internautę.
Pamiętaj, UX/UI to nie jest dodatek do projektowania, jak to było na przełomie lat 90tych, teraz to podstawa.
pps. nie lepiej (bo imo pewnie że lepiej; ) adsense wepchnąć w kontekst definicji zamiast serwować ją w headerze ?