Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pierwsza strona - pytania początkującego
dzięki - wydaje mi się, że będę używał inline-block

Czytam teraz sporo rzeczy - chciałbym nauczyć się dobrych praktyk, żeby później pisać strony bez większych błędów. Tylko strasznie dużo jest różnych materiałów... Niektóre - nawet na jednej stronie - potrafią sobie przeczyć. Chyba na html5doctor w jednym tekście było np. że jak masz powiedzmy <h1> i pod nimi datę, to owiń to <header>, a w innym, że to w zasadzie "za mało" na <header>... (chyba że coś źle zapamiętałem...)
W ogóle z tym mam trochę problem - kiedy warto dodać <div>, a kiedy nie trzeba. Na csswizardry.com był tekst o błędach w cssie - i na przykład jednym z błędów było stosowanie selektorów o zbyt szerokim zasięgu - więc rada autora jest taka, żeby owijać np. <header> w <div> dodatkowy, żeby potem stylować ten konkretny div, a nie robić styl dla wszystkich headerów na stronie - no wydaje mi się, że to ma sens. Z drugiej strony, często można znaleźć przestrogi o używaniu zbyt wielu divów...
Tzn. ja rozumiem, że to chodzi o to, że przestrogi przed zbyt dużą ilością divów nie oznaczają, że w ogóle nie można ich stosować - że chodzi tu o umiar - ale czasem trudno jest wiedzieć, czy rzeczywiście mam w danym miejscu skorzystać z diva czy nie.

PS. Kartofelek, dzięki Twojemu blogowi ściągnąłem Sublime Text - jest super - tzn. ja nie korzystam jeszcze z jego możliwości, ale już widzę, że w porównaniu z Notepad++ jest dużo lepszy.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: pierwsza strona - pytania początkującego - przez filipoi - 14-01-2013, 19:37