Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomocy bo nigdzie nie moge tego znaleść.Czym rożni sie plik typu *.rt od pliku html??
(25-04-2012, 20:16)kornell napisał(a): może chodziło Ci o pliki z rozszerzeniem *.rtf żołnierzu?

Cytat ze strony Microsoft'u :
Cytat:The Rich Text Format (RTF) Specification provides a format for text and graphics interchange that can be used with different output devices, operating environments, and operating systems. Version 1.9.1 of the specification contains the latest updates introduced by Microsoft Office Word 2007.

A teraz cytat ze strony World Wide Web Consortium :
Cytat:HTML is a language for describing web pages.

HTML stands for Hyper Text Markup Language
HTML is not a programming language, it is a markup language
A markup language is a set of markup tags
HTML uses markup tags to describe web pages

W HTML to czym kodujemy znajduje się pomiędzy nawiasami ostrymi ( <> ) i to nazywamy tagami. Element to tag otwierający , zamykający jak i tekst między tymi tagami. Do formatowania wyglądu służą kaskadowe arkusze stylów.
W RTF używa się składni jak w TeX . Przykład :
Kod:
{\rtf
Oto mój {\b bombowy } przykład. \par
Super , nie ?
}

ten super kod powyżej spowoduje wypisanie takiego czegoś :
Oto mój bombowy przykład.
Super nie ?

Dla porównania ten sam przykład i ten sam rezultat w HTML :
Kod:
<html>
Oto mój <b> bombowy</b> przkład. <br />
Super, nie?
</html>

Co do HTML to jak najprościej napisłem ale żeby się do mnie koledzy z forum nie czepiali to napiszę tak żeby było wszystko zgodne ze specyfikacją :
Kod:
<!doctype html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8" />
<style>
span {
  font-weight:bold;
  font-family:arial;
}
</style>
</head>
<body>
<p>Oto mój <span>bombowy</span> przykład. </p>
<p> Super, nie? </p>
</body>
</html>

A tutaj jeszcze bajer w RTF
Kod:
{\rtf
Oto mój {\b {\f0 {\qc  Bajerancki }}} kodzik.
}
niee pamiętam tego bo to jeszcze z poprzedniej wojny ...

Nie jestem pewien tego co napisałem . Czy któryś z Mistrzów jest w stanie podać mi taką informację: czy RTF jest jeszcze do czegoś stosowane?

Nie chodziło mi o rtf ale właśnie o *.rt .Na początku również myślałem ze to literówka ale okazało sie że taki typ pliku również istnieje jednak nigdzie nie moge znaleść na ten temat informacji jedyne co wiem to , że ten typ pliku jest związany z Real Textem.I to jest zagadka??kto zna odpowiedź bo ja już 3 dzień z tym walczę ;/Jestem wdzieczny za kazdą pomoc ale nie piszcie jesli macie wymyślac pozdrawiam Dzieki
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku