26-07-2011, 23:38
Zacznijmy od tego, że do małej strony użycie frameworka mija się z celem, no bo... po co? Strzelanie do muchy z armaty.
Scaffolding jest dobry, dużo przyspiesza - aczkolwiek czasem potrafi być piątym kołem u wozu. Wszystko jest kwestią tego, do czego chcesz aktualnie frameworka użyć.
Te informacje, które umieściłeś na początku posta można sobie o kant tyłka roztrzaskać i odnosić się do nich nie ma sensu. Stek bzdur.
Jeśli chodzi o Symfony, nie ma sensu pchać się w jedynkę skoro niedługo wyjdzie 2 (w momencie tego posta jest już RC6).
Narzędzia dobiera się do danego projektu, modelu, biorąc pod uwagę setki czynników (rozwój, amortyzacja i wiele innych). Prawda jest taka, że duże projekty pisze się z wykorzystaniem frameworków, inaczej sensu nie ma.
Scaffolding jest dobry, dużo przyspiesza - aczkolwiek czasem potrafi być piątym kołem u wozu. Wszystko jest kwestią tego, do czego chcesz aktualnie frameworka użyć.
Te informacje, które umieściłeś na początku posta można sobie o kant tyłka roztrzaskać i odnosić się do nich nie ma sensu. Stek bzdur.
Jeśli chodzi o Symfony, nie ma sensu pchać się w jedynkę skoro niedługo wyjdzie 2 (w momencie tego posta jest już RC6).
(26-07-2011, 22:34)Marys napisał(a): Teraz jak już jesteśmy przy frameworkach to może się spytam co z dużymi projektami. Przykładowo chce napisać własnego CMS, silnik sklepu, duży portal... Według mnie zaletą zastosowania w tym przypadku frameworka jest to, że jak wprowadzimy nowego programistę to zacznie prace "od zaraz".Jak wyżej, wszystko zależy. CMS to nie jest nic dużego, do napisania w 10 minut w Symfony, czy Yii (czy nawet Kohanej).
A jakby tak zacząć pisać samemu wszystko od zera?
Trochu dużo pracy, satysfakcja z tworzenia, wydajność?...
Może inaczej, kiedy warto pisać od samego zera?
Czy pisanie od samego zera ma sens?
Może ktoś pracuje w jakieś firmie i powie jak wygląda tak praca.
Narzędzia dobiera się do danego projektu, modelu, biorąc pod uwagę setki czynników (rozwój, amortyzacja i wiele innych). Prawda jest taka, że duże projekty pisze się z wykorzystaniem frameworków, inaczej sensu nie ma.
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.