14-06-2011, 14:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2011, 14:30 przez Kartofelek.)
Dobra. Kilka testów przeprowadziłem i nieco zgłupiałem :}
Testowałem w IETester i wyniki miałem takie:
IE6 - działa źle
IE7 - w ogóle nie działa
(ale to wina IETestera)
IE8/9 - jest ok
Po kilku zmianach zaczęło działać ok w IE6:
Oczywiście to nie dotyczy twojego problemu, bo w sumie ciężko zobaczyć ten problem. U mnie jest na tej samej wysokości, różnica jest w tym, że LINKI w menu są nie równej wysokości bo IE6 źle obsługuje padding dla elementów nie blokowych. Rozwiązaniem może być danie linkom display:block albo pokombinowanie z inline-block (patrz google).
Dodatkowo aby menu było dobrze odsunięte za pomocą relatywnego pozycjonowania musiałem mu dać zoom:1 (żeby miał "haslayout").
Wnioski:
IE jak zwykle ssie pałkę
Testowałem w IETester i wyniki miałem takie:
IE6 - działa źle
IE7 - w ogóle nie działa

IE8/9 - jest ok
Po kilku zmianach zaczęło działać ok w IE6:
Kod:
#container{margin:0 auto; width:850px; height:500px; background:red; position:relative;}
#menu {position:relative; top:76px; left:0px; padding:0; margin:0; zoom:1}
#menu li{float:left;padding-right:10px;}
#menu li a{
padding: 9px 20px 6px 15px;
background:#F3F3F3;
text-decoration:none;
font-size:15px;
color:#000;
}
#menu li a:hover{background:#F5F5F5;color:#000;}
Kod:
<div id="container">
<ol id="menu">
<li><a href="#">a</a></li>
<li><a href="#">b</a></li>
<li><a href="#">c</a></li>
<li><a href="#">d</a></li>
</ol>
</div>
Oczywiście to nie dotyczy twojego problemu, bo w sumie ciężko zobaczyć ten problem. U mnie jest na tej samej wysokości, różnica jest w tym, że LINKI w menu są nie równej wysokości bo IE6 źle obsługuje padding dla elementów nie blokowych. Rozwiązaniem może być danie linkom display:block albo pokombinowanie z inline-block (patrz google).
Dodatkowo aby menu było dobrze odsunięte za pomocą relatywnego pozycjonowania musiałem mu dać zoom:1 (żeby miał "haslayout").
Wnioski:
IE jak zwykle ssie pałkę