Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
edycja kodu w jednym miejscu a wyświetlanie w kilku
Witam, jestem nowy na forum, ponieważ ostatnio kupiłem sobie książkę i zacząłem, na razie tylko projektować stronę w języku xhtml przy użyciu stylów css. Natknąłem się na kilka problemów które zdołałem sam rozwiązać, ale z tym muszę się zwrócić do was.

A więc, mój problem jest następujący. Chciałbym zrobić tak żeby moje menu(jest ono rozwijane i jest(i będzie więcej) tam mnóstwo linków. Ale na pewno uciążliwe będzie edytowanie kodu każdej ze stron z osobna gdy chciałbym zmienić lub dodać jakąś informacje do menu czy też do jednego z paneli bocznych na mojej stronie, a podejrzewam że tych stron do edycji w przyszłości było by baaardzo dużo.

A więc jak zrobić tak, żeby np. takie menu które będzie w jednym pliku, wstawić za pomocą właśnie nie wiem czego. I żeby jego zawartość wyświetliła się na danej stronie i w danym miejscu. Mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłem mój problem bo miewam problemy z przekazywaniem, opisywaniem, informacji, problemów.

Podsumowując: jeden raz edytuje, efekt widoczny na wszystkich stronach.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

P.S. Szukałem już odpowiedzi na to pytanie w google i na tym forum, ale nie znalazłem, możliwe że już odpowiedź gdzieś jest lecz może szukałem pod złym hasłem, tematem...
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
edycja kodu w jednym miejscu a wyświetlanie w kilku - przez marcel0001 - 27-04-2011, 23:25