02-04-2011, 07:31
Witam,
bawię się teraz klasami oraz obiektami i stworzyłem sobie taką przykładową klasę połączenia z bazą i z jakąś akcje. Wszystko działa, ale chciałem prosić o ocenę tej klasy, w celu wyeliminowania jakichś błędów:
Działa to tak, że łączymy się z bazą, później ustawiamy zmienną $action, która jest odpowiedzialna za akcje w bazie, wykonujemy akcje i zwracamy $result i z tą zmienną możemy sobie robić coś tam dalej, a na koniec zamykamy
Co do akcji to można byłoby dla każdej stworzyć inną funkcję lub nową klasę, która by dziedziczyła po tej... Dobrze myślę?
bawię się teraz klasami oraz obiektami i stworzyłem sobie taką przykładową klasę połączenia z bazą i z jakąś akcje. Wszystko działa, ale chciałem prosić o ocenę tej klasy, w celu wyeliminowania jakichś błędów:
Kod PHP:
<?php
class actionDB{
private $host = 'localhost';
private $user = 'user';
private $passowrd = 'password';
private $datebase = 'db';
private $action;
private $result;
public function connect()
{
$db = mysql_connect($this->host, $this->user, $this->passowrd) or die('Błąd połączenia z bazą: '.mysql_error());
mysql_select_db($this->datebase);
return $db;
}
public function question()
{
$this->result = mysql_query($this->action);
}
public function close($db)
{
$close = mysql_close($db);
return $close;
}
public function setAction($set)
{
$this->action = $set;
}
public function getAction()
{
return $this->action;
}
public function getResult()
{
return $this->result;
}
}
?>
Działa to tak, że łączymy się z bazą, później ustawiamy zmienną $action, która jest odpowiedzialna za akcje w bazie, wykonujemy akcje i zwracamy $result i z tą zmienną możemy sobie robić coś tam dalej, a na koniec zamykamy

Co do akcji to można byłoby dla każdej stworzyć inną funkcję lub nową klasę, która by dziedziczyła po tej... Dobrze myślę?