28-03-2011, 13:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-03-2011, 13:41 przez Kartofelek.)
Ten link nie jest dobry ;(
Autor używa złych znaczków. Niby świat przez to nie zginie prawda? Ale dla niektórych urządzeń ma to znaczenie, a my webmasterzy to taki czepialski gatunek ;]
Autor używa:
Zamiast legend - H1
Zamiast otaczającego fieldset - div
Z divem da się żyć. Ale H1 nie za bardzo pasuje. H1 nadaje się na tytuł strony, a nie tytuł formularza. No nic. Temat rzeka.
Wracając do meritum. Ogólnie przykładowy formularz mógł by mieć postać:
W praktyce rzadko kiedy to przejdzie
Zależy to oczywiście od grafika i jego znajomości tworzenia kodu, bo czasami layouty formularzy są tak wydziwiane, że bez miliona divów i tony js (z nienawidzonym przeze mnie jqtransform) nie przejdzie :/
Mi np bardzo się podoba sposób stylowania tego gościa:
http://tutorialzine.com/
Ale to w Polskich realiach też nie przejdzie. Bo u nas połowa klientów nie rozumie że 10 lat dla przeglądarki to trochę za dużo ;/
Temat bardzo ciekawy, bo w necie w sumie ciężko znaleźć coś konkretnego, a stylowanie formularzy do najprostszych rzeczy nie należy. Właściwie w moim odczuciu jest jedną z bardziej upierdliwych rzeczy na jakie może natrafić webma'j'ster
Autor używa złych znaczków. Niby świat przez to nie zginie prawda? Ale dla niektórych urządzeń ma to znaczenie, a my webmasterzy to taki czepialski gatunek ;]
Autor używa:
Zamiast legend - H1
Zamiast otaczającego fieldset - div
Z divem da się żyć. Ale H1 nie za bardzo pasuje. H1 nadaje się na tytuł strony, a nie tytuł formularza. No nic. Temat rzeka.
Wracając do meritum. Ogólnie przykładowy formularz mógł by mieć postać:
Kod:
<form>
<fieldset>
<legend>To jest jakaś sekcja formularza</legend>
<label for="pole">To jest labelka inputa</label>
<input type="text" value="..." data-default="..." />
</fieldset>
</form>
W praktyce rzadko kiedy to przejdzie

Mi np bardzo się podoba sposób stylowania tego gościa:
http://tutorialzine.com/
Ale to w Polskich realiach też nie przejdzie. Bo u nas połowa klientów nie rozumie że 10 lat dla przeglądarki to trochę za dużo ;/
Temat bardzo ciekawy, bo w necie w sumie ciężko znaleźć coś konkretnego, a stylowanie formularzy do najprostszych rzeczy nie należy. Właściwie w moim odczuciu jest jedną z bardziej upierdliwych rzeczy na jakie może natrafić webma'j'ster