20-02-2011, 22:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2011, 22:45 przez Kartofelek.)
Szczerze mówiąc nie mam teraz głowy by to wymyśleć.
Tak jak pisałem:
- flash który łączy się z serwerem i pobiera aktualne dane o czasie.
- ajax który robi to samo. Może "comet" (google) do tego zapuścić? Ale tylko strzelam
- iframy - dla utrudnienia szpiegowania
- spakowane skrypty - najlepiej zaszyfowane jakąś funkcją a potem może eval?
Ale - to wszystko jest zawodne. Dlatego pokazywanie czasu w js czy cokolwiek może być. Jak ktoś to oszuka - nie ma znaczenia.
Bo ty otwierając stronę tworzysz sesję. Zapisujesz startowy czas. Po wypełnieniu quizu wyliczasz na serwerze czas koncowy. Masz różnicę itp.
A to że na koputerze gosć sobie zatrzyma zegarek - jego sprawa. Twoich danych w sesji to nie zmieni.
Czyli start - > zapis do bazy czasu startu
koniec -> zapis konca = masz różnicę
Jesteśmy w domu.
Ps. token czy id, czy czas jak chcesz przesyłać to oczywiście md5 czy podobne kodowanie. Ekspertem nie jestem. Ja frontendowiec jestem.
Tak jak pisałem:
- flash który łączy się z serwerem i pobiera aktualne dane o czasie.
- ajax który robi to samo. Może "comet" (google) do tego zapuścić? Ale tylko strzelam
- iframy - dla utrudnienia szpiegowania
- spakowane skrypty - najlepiej zaszyfowane jakąś funkcją a potem może eval?
Ale - to wszystko jest zawodne. Dlatego pokazywanie czasu w js czy cokolwiek może być. Jak ktoś to oszuka - nie ma znaczenia.
Bo ty otwierając stronę tworzysz sesję. Zapisujesz startowy czas. Po wypełnieniu quizu wyliczasz na serwerze czas koncowy. Masz różnicę itp.
A to że na koputerze gosć sobie zatrzyma zegarek - jego sprawa. Twoich danych w sesji to nie zmieni.
Czyli start - > zapis do bazy czasu startu
koniec -> zapis konca = masz różnicę

Jesteśmy w domu.
Ps. token czy id, czy czas jak chcesz przesyłać to oczywiście md5 czy podobne kodowanie. Ekspertem nie jestem. Ja frontendowiec jestem.