22-12-2010, 06:53
(22-12-2010, 03:00)Marys napisał(a): Chociaż chyba jeśli nie przesyłamy danych to używa się $zmienna, bo z tego co wiem to POST jest używany głównie w formularzach.Dokładnie jeśli nie pobierasz danych np z formularza to stosujesz normalny zapis $zmiena; a POST to jest metoda przesyłana danych między skryptami POST jest kodowana istniejesz jeszcze metoda GET z tym że jest to wtedy przesyłane tekstem jawnym w pasku adresu
Natomiast zapis
(22-12-2010, 03:00)Marys napisał(a): $zmienna=$_POST['zmienna']jest stosowany po to by do zmiennej zapisać pobraną daną np z wcześniejszego formularza.
(22-12-2010, 03:00)Marys napisał(a): dla wartości przesyłanych używać $_POST['zmienna'], a już wewnątrz php mogę używać $zmienna czy w całym kodzie używać $_POST['zmienna']Możesz używać normalnie $_POST['zmienna'] w kodzie strony lub również samo $zmienna tylko musisz pamiętać przypisać do tej zmiennej to co pobrałeś wcześniej z formularza do tego właśnie służy powyższy zapis. Lecz musisz pamiętać że jeśli to robisz to rezerwujesz pamięć na nową zmienną która jakoś tam obciąża serwer może na początku nie będziesz mieć aż takiej różnicy ale jak zaczniesz pisać jakieś mocno skomplikowane skrypty z wieloma zmiennymi to już może mieć znaczenie.
Mam nadzieję że choć po części odpowiedziałem na twoje pytania i w miarę jasno. Możesz jeszcze napisać z jakiej książki korzystasz ?

Co do kontroli danych robisz dokładnie tak jak napisałeś czyli zwykłymi if-ami możesz też do tego użyć js ale po wyłączeniu js na stronie przez użytkownika taki filtr nie działa.