23-03-2010, 20:44
Witam mam problem z formularzem. Mianowicie poniższy formularz znajduje się na stronie z kodowaniem utf-8 (Joomla 1.5.15), ten formularz ma kodowanie bodajże w Windows-1250 (jednak jak zauważymy nagłówki ma podane w iso-8859-2). Nie ja jestem jego autorem, jednak muszę to poprawić.
Gdy osoba wypełnia formularz dane wysyłane są do pliku csv (które ma bodajże kodowanie windows-1250) i na maila. Normalnie gdy formularz nie jest podpięty pod joomla to nie wysyła krzaków, ale gdy podepnę go pod joomla to wysyła krzaki.
Prosze o pomoc, próbowałem użyć iconv ale nie jestem pewien czy dobrze to robiłem.
Uprzejmie prosze o wyrozumiałość, normalnie nie zajmuje się programowaniem jednak teraz przyszło mi zająć się właśnie tym.
Będę wdzięczny za pomoc.
Michał
Gdy osoba wypełnia formularz dane wysyłane są do pliku csv (które ma bodajże kodowanie windows-1250) i na maila. Normalnie gdy formularz nie jest podpięty pod joomla to nie wysyła krzaków, ale gdy podepnę go pod joomla to wysyła krzaki.
Prosze o pomoc, próbowałem użyć iconv ale nie jestem pewien czy dobrze to robiłem.
Uprzejmie prosze o wyrozumiałość, normalnie nie zajmuje się programowaniem jednak teraz przyszło mi zająć się właśnie tym.
Będę wdzięczny za pomoc.
Michał
Kod:
<?
header("Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2");
if (is_array($HTTP_POST_VARS))
{
foreach ($HTTP_POST_VARS as $k => $v)
{
if ($v=='ON')
{
$kursy.=$k.',';
$ktab[$k]=1;
}
}
$fp = fopen('administrator/formularz/licznik.txt','r');
$ile=fread($fp,10);
fclose($fp);
$fp = fopen('administrator/formularz/licznik.txt','w+');
$idz=($ile+1);
fputs($fp,$idz);
fclose($fp);
$noweZgloszenie=$idz.';'.date("Y-m-d").';'.$_POST['imie'].';'.$_POST['nazwisko'].';'.$_POST['kod'].';'.$_POST['miasto'].';'.$_POST['ulica'].';'.$_POST['nrdomu'].';'.$_POST['nrmieszk'].';'.$_POST['telefon'].';'.$_POST['mail'].';'.$_POST['skadmail'].';'.$_POST['skadszkolaeds'].';'.$_POST['skadwwweds'].';'.$_POST['skaddancemania'].';'.$_POST['skadplaneta'].';'.$_POST['skadcropp'].';'.$_POST['skadszkolytanca'].';'.$_POST['skadbreak'].';'.$_POST['skadgdzieco'].';'.$_POST['skadinneportale'].';'.$_POST['skadinnemedia'].';'.$_POST['skadlinkisponsorowane'].';'.$_POST['skadplakatyulotki'].';'.$_POST['skadznajomi'].';'.$_POST['skadinne'].';'.$ktab['AV1'].';'.$ktab['AV2'].';'.$ktab['AV3'].';'.$ktab['CB1'].';'.$ktab['CB2'].';'.$ktab['CB3'].';'.$ktab['GD1'].';'.$ktab['GD2'].';'.$ktab['GD3'].';'.$ktab['GF1'].';'.$ktab['GF2'].';'.$ktab['GF3'].';'.$ktab['GT1'].';'.$ktab['JH1'].';'.$ktab['JH2'].';'.$ktab['JH3'].';'.$ktab['JH4'].';'.$ktab['KA1'].';'.$ktab['MO1'].';'.$ktab['MO2'].';'.$ktab['MP1'].';'.$ktab['MP2'].';'.$ktab['MP3'].';'.$ktab['VD1'].';'.$ktab['VD2'].';'.$ktab['VD3'].'
';
}
$fp = fopen('administrator/formularz/zgloszenia.csv','a');
fputs($fp,$noweZgloszenie);
fclose($fp);
$pmail='[email protected]';
$tresc='Przykładowy tytuł<br /><br />
<strong>Tresc podtytułu. <br /></strong>
--------------------------------------<br />
<strong>NR ZGŁOSZENIA - '.$idz.'<br /></strong>
--------------------------------------<br /><br />
Dane Personalne:<br /><br />
Imię - '.$_POST['imie'].'<br />
Nazwisko - '.$_POST['nazwisko'].'<br />
Kod - '.$_POST['kod'].'<br />
Miasto - '.$_POST['miasto'].'<br />
Ulica - '.$_POST['ulica'].'<br />
Numer domu - '.$_POST['nrdomu'].'<br />
Numer mieszkania - '.$_POST['nrmieszk'].'<br />
Telefon komórkowy - '.$_POST['telefon'].'<br />
Email - '.$_POST['mail'].'<br /><br />
Zarezerwowane kursy:<br />
--------------------------------------<br />
Kurs '.substr($kursy,0,-1).'<br /><br /><strong>Informacja koncowa na dole maila</strong>';
$naglowek= "MIME-Version: 1.0\r\n";
$naglowek.= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\r\n";
mail($pmail,'Potwierdzenie',$tresc,$naglowek);
mail($_POST['mail'],'Potwierdzenie',$tresc,$naglowek);
header('location:zgloszenia');
?>