Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tak sobie pomyślałem...
Witajcie. Czasem wpadają mi do głowy rożne masakrycznie głupie pomysły, a z racji tego, że czasem bujam w obłokach niekiedy się nimi dzielę z innymi ;-) Zazwyczaj dostaję później za to lanie (np. wirtualne;-)). Ale mimo wszystko zaryzykuję i opowiem Wam co mi się przyśniło ;-)
Otóż, sprawa ma się tak.. Większość z nas tutaj tworzy wszelkiego rodzaju projekty internetowe.. strony, portale, cmsy itd. Wielu także się dopiero uczy fachu w swojej dziedzinie. Niektórzy lubią bardziej to... inni tamto... Każdy jednak chciałby coś osiągnąć.. i przy okazji rzecz jasna zarobić mniej czy więcej.. Internet to olbrzymia sprawa, w której można się i odnaleźć i pogubić, a jeszcze częściej zniknąć w wirtualnym tłumie. Do czego dążę..?
Ano do małego stwierdzenia "w kupie siła;-)" Może napiszę bardziej konkretnie o co właściwie mi chodzi..? i na czym cały pomysł polega...?

Więc tak konkretnie: Gdyby stworzyć team 10-20 osób znających się w miarę na tworzeniu www i całej tego otoczki.. później stworzyć wspólny portal, dając ludziom i sobie szansę korzyści...? Ale jaki portal..? Inaczej... platformę handlu serwisami internetowymi dla małych i średnich firm... Konkretnie: stworzenie wspólnie portalu, na którym każda osoba z teamu mogłaby handlować swoimi projektami, ile osób kupi jej projekty - tyle zarobi (bez pośredników). Przykład: tworzymy strony dla zakładu fryzjerskiego. Gdyby 20 osób stworzyło po 1 własnym projekcie mamy wspólnie 20 stron dla zakładów fryzjerskich.. sporo? klient, który odwiedzi platformę najprawdopodobniej będzie w 7 niebie z tak dużego wyboru wielorakich stron. I którąś wybierze.. Autor strony otrzymuje kasę bez podziału z kimkolwiek.. podaje swoje konto bankowe do przelewu.. sprawiedliwe...? Ale powiecie że mamy allegro itd, po co coś takiego? Ano żeby wspólnie się promować..żeby klient miał wszystko w odpowiednich kategoriach (na allegro musi się naszukać).. wspólnie stworzyć jeden racjonalny duży system zarządzania treścią do którego pasują strony. A strony byłyby niejako tylko wypożyczane klientowi.. Na naszych serwerach, klient płaciłby abonament roczny czy miesięczny a w zamian otrzymałby pełne wsparcie techniczne. Palnę cenę abonamentu miesięcznego.. powiedzmy 30 złotych za stronę. Znajdziesz 10 klientów na swoje projekty masz 300 złotych miesięcznie. wiele niewiele. może i mało.. nie wiem.. ale portal mógłby generować bardzo wiele wejść, wspólna kampania, czyli mniejsze koszty dla jednostki. a liczba klientów ciągle by rosła..więc i zyski coraz większe. Można by także stworzyć pewnego typu specjalizacje.. zarobek od pozycjonowania, dodawania do wyszukiwarek, skryptów itd. sprzedajesz projekt kompatybilny z innymi na portalu. powiedzmy typ galerii zdjęć klient wybiera a zarabia konkretnie autor. Chodzi generalnie o wspólną promocję, większą liczbę potencjalnych klientów i większe możliwości tworzenia. Może to głupi pomysł i nie warty realizacji, zresztą nie piszę o nim po to by od razu coś takiego tworzyć ale jedynie się zastanowić nad sensem tego typu przedsięwzięcia .
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Tak sobie pomyślałem... - przez Festi - 07-03-2010, 22:11
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez Labsta.com - 07-03-2010, 22:21
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez Festi - 07-03-2010, 22:45
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez Qwr2 - 13-05-2010, 14:00
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez Panco - 13-05-2010, 22:36
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez Pedro84 - 14-05-2010, 00:46
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez Leja - 14-05-2010, 03:08
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez tedi1987 - 15-05-2010, 15:08
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez Leja - 15-05-2010, 15:25
RE: Tak sobie pomyślałem... - przez Qwr2 - 14-05-2010, 18:39