20-11-2009, 03:28
Witam,
mam na stronię nawigację złożoną z linków oraz rozwijanych divów z dalszymi linkami, do tej pory wyglądało to tak jeżeli chodzi o javascript:
oraz HTML:
Postanowiłem jednak zmienić na listy no i mam problem - rozwijanie przestało działać.
Obecnie wygląda to tak:
Wnioskuję, że problemem jest zmiana struktury - obecnie element o klasie "rozwijanie" nie znajduje się zaraz za linkiem o klasie "rozwin", bo jest jeszcze zamknięcie elementu listy. W efekcie chyba nie działa next().
Dobrze myślę, czy coś innego jest źle? No i jak to zrobić, aby działało? Elementów rozwijanych jest sporo, więc muszę mieć coś na kształt tego next, a zarazem nie chcę korzystać z id - co trochę jest coś dodawanego i szybko można się pogubić w gąszczu numeracji.
mam na stronię nawigację złożoną z linków oraz rozwijanych divów z dalszymi linkami, do tej pory wyglądało to tak jeżeli chodzi o javascript:
Kod:
$("a.rozwin").toggle(function(){
$(this).next(".rozwijanie").show("medium");
},function(){
$(this).next(".rozwijanie").hide("medium");
});
oraz HTML:
Kod:
<a href="#" class="rozwin">Link rozwijajacy</a>
<div class="rozwijanie">
<a href="link 1" class="blockin">Link 1</a>
<a href="link 2" class="blockin">Link 2</a>
<a href="link 3" class="blockin">Link 3</a>
<a href="link 4" class="blockin">Link 4</a>
</div>
<a href="link 5" class="block">Inny link</a>
Postanowiłem jednak zmienić na listy no i mam problem - rozwijanie przestało działać.
Obecnie wygląda to tak:
Kod:
<ul class="nawigacja">
<li><a href="#" class="rozwin">Link rozwijajacy</a></li>
<li class="rozwijanie">
<ul>
<li><a href="link 1" class="blockin">Link 1</a></li>
<li><a href="link 2" class="blockin">Link 2</a></li>
<li><a href="link 3" class="blockin">Link 3</a></li>
<li><a href="link 4" class="blockin">Link 4</a></li>
</ul>
</li>
<li><a href="link 5" class="block">Inny link</a></li>
</ul>
Wnioskuję, że problemem jest zmiana struktury - obecnie element o klasie "rozwijanie" nie znajduje się zaraz za linkiem o klasie "rozwin", bo jest jeszcze zamknięcie elementu listy. W efekcie chyba nie działa next().
Dobrze myślę, czy coś innego jest źle? No i jak to zrobić, aby działało? Elementów rozwijanych jest sporo, więc muszę mieć coś na kształt tego next, a zarazem nie chcę korzystać z id - co trochę jest coś dodawanego i szybko można się pogubić w gąszczu numeracji.