Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pozycjonowanie elementow strony css
Witam.

Jestem tu nowy wiec pragne sie przywitac.

Intryguje mnie pewien temat , a mianowicie zrobilem ostatnio pierwsza w zyciu strone i poustawialem elementy za pomoca css , sciagnalem najnowsza wersje ie , firefox oraz opera i tutaj wyswietla mi sie wszystko ok , ale jak sobie poradzic ze starszymi wersjami przegladarek jak to godzicie ??
Odpowiedz
Dobra wiadomość jest taka, że zwykle da się przeskoczyć problemy.

Natomiast zła, że nie ma jednej metody, ani złotego sposobu. Wszystko zależy od projektu i problemów z nim związanych.
Czasem stosuje się odrębne arkusze CSS, czasem tzw. hacki, skrypty js i inne patenty. Jest tego tyle, że trudno zliczyć.

Problemy z którymi sobie nie radzisz opisz na forum, zwykle wspólnymi siłami pokonujemy IE Smile.
Odpowiedz
pod jakimi przegladarkami testujecie swoje strony zanim stwierdzicie ze jest juz ok.
Odpowiedz
IE 6 (w tedy pod IE 5 też będzie okej), IE7, IE8, Opera, Mozilla Firefox... To są najpopularniejsze przeglądarki.

Ale jeżeli chcesz być bardzo dokładny (jak ja) to używaj narzędzia http://browsershots.org/, wybierasz przeglądarki, dajesz linka i klikasz submit. Czekasz np. 1 godzinę i masz screeny pod wszystkimi wybranymi przeglądarkami. Smile
Odpowiedz
Jeszcze dodałbym Safari i Chrom.

Oczywiście to IE(5.5 i 6) zwykle powodują 95% problemów.
Odpowiedz
dzieki , w takim razie bede walczył , pozdrawiam.
Odpowiedz