Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flash kilka pytań ;]
Siemka.

Tak na początek, programowaniem zajmuje się od około 3 lat , C++ , C# , Java mam jako tako opanowane. Z php też miałem do czynienia ale w mniejszym stopniu.

W pisaniu aplikacji nie widzę dalszego sensu i nie chce tego robić w przyszłości. Php na razie odkładam na półeczkę i chciałem się zająć Flashem od strony action scriptu z samym środowiskiem, zabawa grafiką itd miałem już troszkę do czynienia.

Teraz moje pytanie czy tworząc przycisk jak mam go stworzonego w klatce i klikam go , F9 otwieram okienko do pisania kodu to czy powinno dać się tam coś wpisać ? Tongue Na logikę biorę że tak bo przeciążanie metod przycisku chyba tam powinno się robić Big Grin. Może coś źle robię albo nie wiem. Przycisk tworze tak : rysuję coś , zaznaczam , klikam prawym , convert to symbol , wpisuję nazwę wybieram button i koniec.

Czy w ogóle da się umieszczać skrypt wewnątrz przycisków i klipów filmowych czy pisze się ich obsługę z głównej kodowej warstwy ?

Drugie pytanie dlaczego zamiast wykonania kodu jak wpisze coś w klatkę mam komunikat 1087: Syntax error: extra characters found after end of program. Daję stop(); przed wykonaniem całości skryptu.

P.S Dziwny jest ten flash ale spodobał mi się i chcę się coś nauczyć w nim robić, pilnie proszę o pomoc ;]
Odpowiedz
Ok na to pytanie odpowiedź już znalazłem Tongue w as 3.0 nie piszemy kodu wewnątrz buttonów i movie clipów , z zewnętrznej warstwy zawierającej kod piszemy do nich obsługę przykładowa obsługa kliknięcia przycisku

myBtn.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_DOWN,uchwytWcisniecia); // stworzenie "nasłuchiwacza" zdarzeń przycisku , podobne jak w
// java , i określenie nazwy funkcji obsługującej to zdarzenie dla danego buttona czyli
// w tym przypadku uchwytWcisniecia jest tą funkcją

function uchwytWcisniecia(event:MouseEvent):void {

navigateToURL(new URLRequest("http://www.google.com"));
}

I pięknie działa, może się komuś przyda Smile
Odpowiedz