Witam!
Rzecz jest dosyć prosta, ale próbowałem na różne sposoby i nie działa. Chciałbym wyśrodkować głównego diva - działa to w Internet Explorerze, ale nie w Mozilli Firefox.
Pozdrawiam!
Hmm, niestety ten patent działa tylko w Mozilli, a w IE już nie.
W załączniku aktualna wersja strony.
Mam też kolejne pytanie. Otóż znalazłem tutaj http://www.egrafik.pl/html-css-zaokraglone-rogi-tabela-ramka,1375.html jak zaokrąglic ramkę i zastosowałem to. Działa świetnie, jednak chciałbym utworzyc marginesy wewnętrzne (w zaokrąglonym prostokącie próbuję utworzyc margines wewnętrzny). Mam z tym problemy, bo sam sposób zaokrąglenia ramki wykorzystuje już marginesy.
Pozdrawiam i dzięki !
Witam!
Wielkie dzięki, Rodi .
W załączniku wersja aktualna. Strona powinna działac w Internet Explorerze i Mozilli Firefox.
Męczę się nad tym sporo czasu i nie potrafię zrobic trzech istotnych rzeczy:
1) Margines wewnetrzny ramki z zaokrąglonymi rogami (dlatego, że już marginesy są w dośc specyficzny sposób wykorzystywane),
2) Wysokośc ramek. Chciałbym, żeby ramki o_firmie i foto2 miały taką samą wysokośc, ale również żeby ta wysokośc oznaczała odpowiednio więcej czerwonego koloru (rozwiązałem to tymczasowo w bardzo nieelegancki sposób poprzez dodanie mnóstwa .<div>, jak to można zobaczyc w pliku html),
3) Przy zmianie szerokości okna przeglądarki wszystko sie psuje .
Pozdrawiam serdecznie!
Z góry mówię, że nie wszytko rozumiem:
1. Treść w ramce zamknij w div np. <div class="tresc></div> dla .tresc dodaj padding czy margin jak wolisz
2. Wyrównanie wysokości w takim "rozciąganym" układzie nie będzie zbyt proste
3. Żeby się nie rozjechało musi być nadana wartość width dla #strona (ew. min-width)
29-05-2009, 18:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2009, 18:23 przez KowR.)
"O ja Cie pierdziule Czesiu!" - spojrzałem w kod i ... dostałem prawie zawału! Człowieku - chcesz mnie zabić?!
Po za tym kolega wyżej już napisał Ci rozwiązanie! Nie podobają mi się te zaokrąglenia, <br> - co to jest? , <font> - yyy?, divów cała armia - tak jakbyś szedł na jakąś wojnę - to jeżeli chodzi o XHTML (HTML). Co nie podoba mi się w CSS? W szczególności te %.
Wielkie dzięki, Labsta.com
Spróbowałem Twoich rad odnośnie pkt. 1 i 3 - już się strona nie rozjeżdża, z czego jestem bardzo zadowolony. Niestety, nie zadziałało mi odnośnie (1), czyli dalej nie ma marginesów. Próbowałem w pliku .css dodac dla .tresc, jak i #tresc, ale żadne, o dziwo, nie zadziałało, więc coś pewnie źle musiałem zrobic. Co do (2), jak można by spróbowac to mimo wszystko zrobic - jakieś ogólne rady, to bym popróbował, może jakoś by mi się udało .
Pozdrawiam!
29-05-2009, 19:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2009, 19:46 przez Labsta.com.)
(1) 'class' a nie 'clas'.
(2)http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=equal+height+css&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
tu masz link to trików na równą wysokość, ale nie wiem czy jest tam taki który da radę zastosować do tego kodu. Największe problemy to brak stałej szerokości divów (czyli % zamiast px) oraz te nifty corners'y. Ja zwykle jade na Faux Columns http://www.alistapart.com/articles/fauxcolumns/
Dzięki Rodi i Labsta.com!
Nie zdawałem sobie sprawy, że tyle da się ułatwic wyrzucając procenty, a wrzucając wartości w pikselach .
Teraz jest problem z wyśrodkowaniem obrazków. Nie działa vertical-align: middle; . Poszukałem w necie i sugerują zastosowanie padding-top. Niestety, albo działa w Mozilli, albo w IE, ale nigdy w obu.
Pozdrawiam
PS. Co do stałej wysokości zaokrąglonych, ciemnoczerwonych pól to jeszcze mi się nie udało, ale dalej próbuję .