Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSS - proszę o pomoc
Odpowiedz
co do pierwszego problemu odnośniki mają wyglądać mniej więcej tak
<a href="pliki/plik.htm"">blabla </a> oczywiście ja podałem tutaj przykład Ty pomiędzy nawiasami wpiszesz sobie ścieżkę dostępu do pliku który ma zostać otwarty.
Drugiego problemu to nie rozumię o co Ci chodzi lub raczej co jest nie jasne dla Ciebie.
Co do 3 problemu wcale nie musi być 25 plików może być tyle ile Ci jest potrzebne wystarczy że usuniesz to , co niepotrzebne. A jeśli chodzi o to , że ma róznić się przykładowo treść pliku to stwórz nowe pliki z rozszerzeniem .inc w których zawrzesz przykładowo :
w 1 pliku kolumnę z menu
w 2 pliku header itd.
a następnie za pomocą funkcji include dołączysz w pomiędzy divami kod php który ma mniej więcej wyglądać tak :

<?php

include('plik.inc');

?>

oczywiście między nawiasami ścieżka dostępu do pliku , jeśli funkcja ta jest niejasna ( nie będę tu opisywał wywołania fukcji itd.) to poczytaj o niej więcej na internecie lub spytaj mnie postaram się pomóc.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
(03-03-2009, 03:32)Gruby767 napisał(a): co do pierwszego problemu odnośniki mają wyglądać mniej więcej tak
<a href="pliki/plik.htm"">blabla </a> oczywiście ja podałem tutaj przykład Ty pomiędzy nawiasami wpiszesz sobie ścieżkę dostępu do pliku który ma zostać otwarty.

I to juz wyjaśniło mi WSZYTSTKO! Dzięki!

(03-03-2009, 03:32)Gruby767 napisał(a): Drugiego problemu to nie rozumię o co Ci chodzi lub raczej co jest nie jasne dla Ciebie.

Drugi problem zniknął po wyjaśnieniu problemu nr 1.
Po prostu jeżeli jest to zwykłe przywołanie pliku html to juz po sprawie. Zmylił mnie class="active" . sądziłam, że to odnosi się do aktywacji pliku html, a jak się okazuje jest to tylko jeden ze sposobów pokazania aktywnego linku.

(03-03-2009, 03:32)Gruby767 napisał(a): Co do 3 problemu wcale nie musi być 25 plików może być tyle ile Ci jest potrzebne wystarczy że usuniesz to , co niepotrzebne. A jeśli chodzi o to , że ma róznić się przykładowo treść pliku to stwórz nowe pliki z rozszerzeniem .inc w których zawrzesz przykładowo :
w 1 pliku kolumnę z menu
w 2 pliku header itd.
a następnie za pomocą funkcji include dołączysz w pomiędzy divami kod php który ma mniej więcej wyglądać tak :

<?php

include('plik.inc');

?>

oczywiście między nawiasami ścieżka dostępu do pliku , jeśli funkcja ta jest niejasna ( nie będę tu opisywał wywołania fukcji itd.) to poczytaj o niej więcej na internecie lub spytaj mnie postaram się pomóc.
Pozdrawiam.

To ja już wolę mieć przepisane całe pliki html niż zacząć się wgryzać w PHP. Musiałabym sobie zaistalować apacza w komputerze, a na to jestem zbyt leniwa :-)

Najważniejsze, że problem został szybko rozwiązany. Blondynka troszkę zrudziała :-)
Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam
Odpowiedz
nie ma sprawy
Odpowiedz