Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak sprawdzić używany samochód przed zakupem?
Jak sprawdzić używany samochód przed zakupem? - aby po zakupie nie okazało się, że jest z nim coś nie tak.
Odpowiedz
Odpowiedz
Jedyne co można zrobić to dać mechanikowi sprawdzonemu do oceny. Sam możesz sobie patrzeć do śmierci. A i to mechanik do silnika nie zajrzy, skrzyni nie rozkręci więc możesz się zdziwić jak w drodze do domu padnie Ci uszczelka pod głowicą. Taki urok kupowania używanego wozu. Dobry mechanik, dajesz na podnośnik i oględziny, osłuchiwanie, jazda testowa - to powinno wyłapać większość usterek bo i z silnika czasem coś może być słychać. Ale nigdy nie będzie tak, ze na 100% jest pewność co do stanu.

Ja trafiłem kiedyś na oszusta i woziłem się 3 lata w sądzie. Na szczęście udało mi się odzyskać szmal, ale przez 3 lata woziłem się polonezem :/
Odpowiedz
naszym podstawowym zadaniem jest ustalić, ile (ale tak naprawdę) trzeba w niego zainwestować na szybko i jak długo może nam jeszcze posłużyć.
Odpowiedz
Jeśli w czasie zakupu w środku szaleją emocje i pożądanie (bo bananowe skóry, bo to Subaru Impreza, bo to Porsche, bo taki kolor jak marzyłam) to jesteś właśnie o krok od popełnienia dużego błędu. Zabijesz sumienie, które będzie Ci podpowiadało „sprawdź solidnie żeby potem nie było wtopy”.
Odpowiedz
najlepiej zabierz ze sobą zaprzyjaźnionego mechanika, który będzie wiedział co może być nie tak i ci podpowie Wink
Odpowiedz
Może lepiej kupić w sprawdzonym miejscu? są takie salony samochodowe, na przykład toyota samochody używane https://www.toyota.zabrze.pl/samochody-uzywane w Zabrzu. Zanim tam wystawią auto na sprzedaż to przechodzi ono badania techniczne jak na stacjach diagnostycznych, mechanicy kontrolują wszystkie układy, zawieszenie, stan w środku, lakier. Można oczywiście auto sprawdzić też na własną rękę ale zapewniam, że nie ma to sensu. Można tu zaufać, salon działa od dawna i mają grono zadowolonych klientów. Mało gdzie aż tak się przykładają do sprzedaży aut używanych. A są to samochody zazwyczaj kilkuletnie, często poleasingowe. Nie zmienia to faktu, że salon tak samo umożliwia wzięcie auta na kredyt czy w leasing. Jest też możliwość otrzymania na nie gwarancji, nawet do 24 miesięcy. Auta różnych marek można kupić, nie tylko Toyoty chociaż takich też nie brakuje.
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Ja jak kupowałem auto używane to dokładnie sprawdziłem całą dokumentację, kupowałem je w komisie samochodowym. A no i też trzeba pamiętać o jak najszybszym zakupie polisy ac, tutaj https://kalkulatorubezpieczeniasamochodu.pl/ możecie przeczytać o tym więcej.
Odpowiedz