Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formatowanie tekstu z obrazkami
Witam. Jestem początkującym webmasterem i nie mogę sobie poradzić z sformatowaniem tekstu tzn. Chce żeby tekst był wyjustowany 1 linijka była innego koloru i większa trochę niż pozostała część tekstu. Ostatnia linijka ma być takiego samego koloru i wielkości jak pierwsza. Przy 1 linijce chciałbym umieścić mały obrazek 48x48 ale tak żeby był poza obszarem tekstu tak trochę oddalony no i w ostatniej linijce to samo tylko na końcu zdania. Nie wiem czy to jest możliwe ale chciałbym zrobić też tak żeby ostatnia linijka była rozciągnięta na cała szerokość tekstu. Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym ?

[Obrazek: 1.jpg]
Odpowiedz
mysle ze nie ma tutaj innej mozliwosci jak zastosowac kontenery czyli DIV oraz SPAN...

musisz stworzyc 3 DIVy - gorny, srodkowy i dolny i pobawic sie z marginesami: lewym i prawym
potem do kazdego z DIVow wrzucic tekst i zdjecie a zdjeciu dac atrubuty oplywanie tekstem z lewej lub prawej

pisz jak ci idzie :-) to pomyslismy co dalej
Odpowiedz
dzięki za zainteresowanie i pomoc Wink umieściłem to w divach i już fajnie jest kolor itd ale nie rozumiem tego co napisałeś o obrazkach. To jest kod tego dokumentu mógłbyś pokazać gdzie mam wstawić obrazki i jak :
Kod:
<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<BODY>
<div align="justify">
<font face="Tahoma">
<B><font><font color="#96c754" size="3">gorna linijka gorna linijka</font></B><br><br>
</div>
<font face="Tahoma" size="2">
<div align="justify">                 <font color="#3a3a3a">
<B>teskt teskt teskt teskt teskt teskt teskt teskt.
</B></div> <br>
<div align="justify">
<B><font><font color="#96c754" size="3">dolna linijka dolna linijka</font></B>
</div>

</BODY>
</HTML>
Odpowiedz