Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wordpress-zabezpieczenia
Witam wszystkich,

Wybaczcie jeśli będe pisał śmieszne dla Was rzeczy ale dopiero zaczynam przygodę z wordpresem i stronami www. Postaram sie chronologicznie opisac mój problem w którym znaajdą sie pytania do Was.

Wykupiłem hosting w firmie WEBD i domenę w firmie Nazwa.pl. Nastepnie w firmie Nazwa.pl wpisałem dns-y firmy WEBD a w firmie WEBD dodałem w panelu administratora Cpanel wykupioną domenę, czego nastepstwem było stworzenie się katalogu na moim hostingu z nazwą tej wykupionej domeny. Struktura katalogów przedstawia sie nastepująco:

[Obrazek: qyAKzN3.png?1]

W folderze public_html stworzył mi sie katalog z nazwą wykupionej domeny, tu pytanie z mojej strony, w którym katalogu powinienem teraz zainstalowac wordpressa?

public_html

public_html/jakiś katalog

public_html/moja wykupiona domena/jakiś katalog

Drugie pytanie to czy katalog w którym mam instalowac wordpressa moge nazwac dowolnie czy tak jak jest domyślnie czyli wordpress?

Próbwałem też sam zainstalować we wszystkich podanych wyżej katalogach, oczywiście po uprzednim odinstalowaniu poprzedniej wersji wordpressa ale wydaje mi się że zrobiłem cos źle.

W momencie wpisania adresu mojej strony np. www.mojastrona.pl wszystko sie wyswietla ok, ale jak wpiszę www.mojastrona.pl/wordpress to wtedy widać wszystkie katalogi na hostingu co chyba nie jest dobrym rozwiązaniem.

Szukałem na kilku stronach i bylo tam napisane że mam utworzyć pusty plik index.html lub index.php i wtedy nic sie nie wyświetli. Spróbowałem i faktycznie zadziałało bo wyświetliła się pusta strona zamiast struktury katalogów, ale jak wpisałem www.mojastrona.pl/wordpress/wp-includes to znów widziałem strukture katalogów. Teraz pytanie czy w każdym folderze teraz mam umieszczać takie pliki jak index.html lub index.php czy jest na to inna metoda bo tych katalogów jest sporo. Pytam bo jesli ktoś zna strukturę katalogów to łatwo chyba może dostac sie na moja stronę a chciałbym w jakiś sposób sie zabezpieczyć. Może macie jakieś pomysły, z gory dziękuje.

Pozdrawiam

Piotr
Odpowiedz
Wp tylko w wp-includes nie ma takiego katalogu, ale dobrą praktyka jest umieszczać taki index.php w katalogach które będziesz kiedyś robił (np tworząc swój template).
Ogólnie jednak to "błąd" tego kto zarządza serwerem:
https://wordpress.org/support/topic/indexphp-inexistent-in-wp-includes-folder
Odpowiedz
Zainstaluj sobie wtyczkę ithemes security i zabezpiecz m. in. możliwość przeglądania katalogów. Oczywiście polecam pełne zabezpieczenie, przed botami i innymi brutal force atakami
Odpowiedz
Mi pomogło. Dzięki Smile
Odpowiedz