Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
XEN czy OpenVZ?
witam
które oprogramowanie wirtualizacyjne lepiej się sprawdzi? Które lepiej funkcjonuje i jest bardziej wydajne?
Odpowiedz
W jakim sensie? Dla firmy czy klienta?
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.
Odpowiedz
Musisz podać do czego szukasz usługi.
Openvz jest opcją ponieważ zyskujesz na mocy i parametrach serwera ponieważ z tych parametrów których nie korzystasz może korzystać ktoś inny na serwerze. Tak samo ty możesz korzystać. Kernel openvz jest narzucony przez matkę dzięki czemu masz ograniczone już bardziej zaawansowane rzeczy powiązane z kernelem czy też konkretnie z usługami sieciowymi.

Przy vps xen usługodawca nie może pozwoli sobie na Overselling dlatego oferta i parametry serwera są mniejsze zazwyczaj niż w przypadku tej samej ceny w openvz jednak tutaj masz gwarantowane zasoby serwera i parametry jak dysk czy ram są rezerwowane tylko dla Ciebie. Dodatkowo jeżeli systemy są uruchamiane w xen z pv masz możliwość aktualizacji kernela, zarządzania pełnym iptables.

Jak opisze cel pomogę ci zrobić + i - Twojego zastosowania i wyjdzie co lepiej wybrać.
Odpowiedz
Sam osobiście korzystałem jedynie z OpenVZ na Debianie. I generalnie mogę tą platformę polecić, na XEN'ie się nie znam za bardzo...
Odpowiedz
Mój VPS (Debian 7) jest z XEN. Pracuje dobrze Smile
Odpowiedz
Nie zapominajcie że OpenVZ jest platformą współdzieloną nie jesteśmy sami i zasoby nie są gwarantowane.
Odpowiedz