Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coś się stało z domeną
Exclamation 
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Obsługuję, można powiedzieć, taką jedną stronkę. Niedawno do mnie odezwał się klient, że mu nie działa.
Padł serwer, haseł zapomniał, domena niestety chyba też co najgorsze. Z serwerem to nie problem bo się odnowi albo inny nabędzie. Jednak nigdzie nie mogę w sieci znaleźć miejsca z którego mógłbym kupić daną domenę.
Nie wiem czy mogą ją odnowić po zalogowaniu się do panelu - nie pamiętam w którym portalu ją rejestrowałem 2 lata temu.
Więc moje pytanie brzmi: czy jest jakiś sposób by dowiedzieć się na którym z hostingów została wykupiona ta domena by ją przedłużyć? A jeśli już straciła ważność, to gdzie mogę ją od nowa zakupić?

Przepatrzyłem wszystkie popularne strony ale widnieje na nich wyłącznie komunikat iż "niedostępna" bez żadnej opcji "kup" czy coś takiego. Nie wiem co mam robić w tej sytuacji. Pomoglibyście mi i coś doradzili?
Odpowiedz
Sprawdź whois domeny której nikt poza tobą nie zna. Do pewnego czasu po wygaśnięciu można domenę reaktywować.
A jeśli już wygasła i nikt jej nie przechwycił, możesz ją zarejestrować ją u dowolnego registrara. Listę akredytowanych rejestratorów domen polskich znajdziesz na witrynie dns.pl
Poza tym prawie każdy hostingodawca oferuje rejestrację domen.
Odpowiedz
Nie mogę kupić jej nigdzie bo jest napisane przy niej "Niedostępna".

Jak mogę sprawdzić przez który serwis została kupiona?
Odpowiedz
who.is
Nic więcej nie oczekuj podając tak wiele informacji.
IT to nie branża w której wróży się z fusów.
Odpowiedz
No dobrze, ale dlatego pytam co mam zrobić w takiej sytuacji. Rozpisałęm wszystko klientowi lata temu. Nie zajmuje się webmasteringiem już od dawna. Nie ja pogubiłem hasła itd.
Odpowiedz
Zgłoś się do rejestratora, u którego domena została zarejestrowana.
Tylko on może zmienić dane abonenta domeny jeśli nie wygasła (m.in. adres e-mail właściciela) i udzielić więcej informacji co można a czego się nie da.
Odpowiedz
dodam że kontaktować się z rejestratorem musisz za pomocą emaila z którego rejestrowałeś domenę.
Odpowiedz
Wątpię abyś ją odzyskał. Są procedury weryfikacyjne jak przejdziesz to będzie dobrze.
Odpowiedz
Z ciekawości zapytam jak sprawę rozwiązałeś?
Odpowiedz