Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
czcionki
Witam. Mam problem ze znalezieniem odpowiedniej czcionki, ktora obslugiwalaby polskie znaki. Czy znacie moze jakas strone lub polecicie mi system wyszukiwania, ktory moglby mi pomoc? Na google fonts jest wiele ciekawych czcionek, jednak wiekszosc z nich nie obsluguje naszych rodzimych 'krzakow'.

Potrzebowalbym czcionki, ktora przypomina pismo reczne.
Odpowiedz
Odpowiedz
Na google fonts też jest kilkanaście które obsługują polskie znaki. Po prostu musisz zaznaczać zestaw znaków Latin Extended - opcję masz w punkcie: "2. Choose the character sets you want:". Zobacz sobie np na stronie:
Lora:
http://www.google.com/fonts#UsePlace:use/Collection:Lora
- to jest jedna z najładniejszych czcionek pisanych. Na stronach wygląda perfekcyjnie, delikatnie wysublimowane zaokrąglone złocone końcówki poszczególnych liter sprawiają, że czytając zdaje się, że litery mają większe basy, a cały tekst dostaje dodatkowej głębi Big Grin

Sans-serif:
http://www.google.com/fonts#UsePlace:use/Collection:Source+Sans+Pro
- jedna z najlepszych w swojej dziedzinie. Pięknie się czyta, bardzo ładna, szczególnie cieniutka wersja w nagłówkach z grafiką w tle wygląda wspaniale. Tutaj także po zastosowaniu złotych końcówek zdaje się, że treść dociera do nas jeszcze bardziej czysta i ostra, a czytający może nawet dostać swoistej Nirwany.

Eee.

Wyszukując czcionki wybierz Script: jako Latin Extended Smile
Odpowiedz
Odpowiedz