Ocena wątku:
- 0 głosów - średnia: 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Różny rozmiar czcionek...w przeglądarkach
|
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam,
problem pojawił się nagle - wczoraj było ok, dzisiaj już nie.
Font używany na stronie klienta to Segoe UI Semi Light, ustawienia w css rozmiaru przy pomocy "px".
Niestety, jak już wspomniałem, od dzisiaj strona wyświetla się ze znacznie mniejszą czcionką, aniżeli jeszcze wczoraj. Różnica to 1px w dół. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
Może mnie wspomóc dobrą radą - wystarczy mi wiedzieć dlaczego tak się dzieje to rozwiązanie znajdę sam.
Liczba postów: 2,411
Liczba wątków: 14
Reputacja:
132
- Różne przeglądarki różnie wyświetlają czcionki.
- Różne systemy różnie wyświetlają czcionki.
- 1px to nie jest żadna różnica.
http://en.wikipedia.org/wiki/Segoe#Availability
W sekcji availibity przeczytasz, że to nie jest taka 100% standardowa czcionka. Albo masz ją z officem, albo z niektórymi systemami, albo jej nie masz.
Albo umieść Sege UI w deklaracji font-face (ale wtedy stań się też pośmiewiskiem webmasterów), albo idź z duchem czasów i olej sprawę.
Liczba postów: 817
Liczba wątków: 16
Reputacja:
45
(13-01-2013, 04:02)Kartofelek napisał(a): (...)Albo umieść Sege UI w deklaracji font-face (ale wtedy stań się też pośmiewiskiem webmasterów), albo idź z duchem czasów i olej sprawę.
A co złego jest w deklaracji font-face? Bo szczerze powiem, że nie rozumiem tego "pośmiewiska"
Reputacja:
132
U mnie w firmie swego czasu acounci chcieli umieścić Ariala w font-face. Bo go nie ma linux :}
Do czcionek takich jak Sege UI wykorzystuje się takie coś: http://www.erin-lawrence.com/webfonts/
Jest masa czcionek podobnych dlatego font-face deklaruje się z alternatywami.
Inaczej mówiąc. Font face wykorzystuje się do czcionek niepowtarzalnych, wyjątkowych. Segoe UI ani nie jest niepowtarzalny, ani wyjątkowy 
Moim zdaniem umieszczanie go w font-face jest podobnym zabiegiem do umieszczania Verdany w font-face.
Liczba postów: 817
Liczba wątków: 16
Reputacja:
45
a ok  myślałem, że chodzi Ci ogólnie o font-face, a nie o umieszczanie konkretnej czcionki
Liczba postów: 125
Liczba wątków: 8
Reputacja:
8
(13-01-2013, 17:37)Kartofelek napisał(a): (...)Jest masa czcionek podobnych dlatego font-face deklaruje się z alternatywami.
Inaczej mówiąc. Font face wykorzystuje się do czcionek niepowtarzalnych, wyjątkowych. Segoe UI ani nie jest niepowtarzalny, ani wyjątkowy 
Moim zdaniem umieszczanie go w font-face jest podobnym zabiegiem do umieszczania Verdany w font-face.
Trochę się z powyższym nie zgodzę bo nawet bardzo "podobna" czcionka potrafi często popsuć genialny projekt graficzny  ...no i druga sprawa że czasami klient chce i koniec
Reputacja:
132
Nie musisz się zgadzać. A potem zobacz np to: http://css-tricks.com/snippets/css/better-helvetica/
Inaczej tego nie obejdziesz, bo helvetica nie ma licecji na font-face.
Więszkość dużych i dobrych serwisów ma alternatywne deklaracje. Umieszczasz swoją wybraną czcionkę, ale też alternatywy.
Nikt tutaj nie mówi o super wybajerzonych czcionkach które mają super dekoracje. To Segoe UI - najbardziej prosta z prostych czcionek. Ani delikatna, ani piękna. Taki czcionkowy traktor taki sam jak Arial czy Tahoma. Segoe UI nie jest dobry do osadzania. To tak samo jakbyś osadzał Ariala.
Reputacja:
8
Reputacja:
132
Na tej twojej stronie też mają deklarację w takiej postaci :
Kod: 1.5rem 'Frutiger Neue W02 Book',Arial,sans-serif
Gdyby ludzie tak bardzo wczuwali się w czcionki i żądali ich super pixelowego odwzorowania, to ta deklaracja powinna wrzucić tego Ariala w font-face i na tym skończyć. Ale nie. Jeżeli nie ma Fruigera to użyjemy Ariala. Nie ma Ariala? Nic się nie stanie. Użyjemy całkiem podobnego sans-serif.
Ale dyskutować nie ma co, bo założę się o Chiny, że oboje wiemy o czym mówimy. Tylko próbujemy się przegadać. Takie starcie jedi. Raczej treningowe starcie.
Reputacja:
8
Myślę że Ty patrzysz bardziej od strony webmastera a ja bardziej od strony jeszcze nie pociętego projektu i stąd te niezgodności
|