Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[PHP][MySQL] Problem z wyświetlaniem danych z dwóch tabel
Witam,

Czy moglibyście napisać dlaczego dane z bazy danych z trzech tabel nie wyświetlają się?

Skrypt wygląda następująco:

Kod PHP:
<?php

mysql_connect
('localhost','root','haslo');

mysql_select_db('portal_dodawania_artykulow');
mysql_query("SET NAMES UTF8");//polaczenie w utf8

$wyniki_artykulu=mysql_query("SELECT * FROM artykuly JOIN opis_artykulu ON (artykuly.id_opisu_artykulu=opis_artykulu.id_opisu_artykulu)");

$artykul=mysql_fetch_assoc($wyniki_artykulu);

echo 
"<h1 style='text-align: center; '>Informacje o artykule</h1>";

echo 
"<p style='text-align: left;'>Tytuł artykułu: <span style='margin-left: 10px;'>{$artykul['tytul_artykulu']}</span></p>";
echo 
"<p style='text-align: left;'>Autor/rzy artykułu: <span style='margin-left: 10px;'>{$artykul['autor_artykulu']}</span></p>";
echo 
"<p style='text-align: left;'>Wydawca: <span style='margin-left: 10px;'>{$artykul['wydawca']}</span></p>";
echo 
"<p style='text-align: left;'>Numer: <span style='margin-left: 10px;'>{$artykul['numer']}</span></p>";
echo 
"<p style='text-align: left;'>Data publikacji: <span style='margin-left: 10px;'>{$artykul['data_publikacji']}</span></p>";
echo 
"<p style='text-align: left;'>Miejsce wydania: <span style='margin-left: 10px;'>{$artykul['miejsce wydania']}</span></p>";
echo 
"<p style='text-align: left;'>Strony: <span style='margin-left: 10px;'>s. (p./pp.) {$artykul['strony']}</span</p>";
echo 
"<p style='text-align: left;'>Streszczenie [PL]: <br><span style='margin-left: 10px;'>{$artykul['streszczenie_PL']}</span></p>";        
echo 
"<p style='text-align: left;'>Abstract [EN]: <br><span style='margin-left: 10px;'>{$artykul['abstract_EN']}</span></p>";            

echo 
"<a href='edytuj_szczegoly_artykulu.php?id_opisu_artykulu={$artykul['id_opisu_artykulu']}' style='margin-left: 500px;'>Edytuj</a>";

?>

tabele w bazie są nastepujące:

artykuly:
Cytat:id_artykulu,tytul_artykulu,autorzy_artykulu,data_dodania, id_opisu_artykulu

opis_artykulu:
Cytat:id_opisu_artykulu,id_artykulu, wydawca,numer, data_publikacji, miejsce_wydania_strony,streszczenie_PL, abstract_EN

Pozdrawiam,

martinprz
Odpowiedz
Z trzech tabel? Ja w zapytaniu widzę pojedyncze złączenie.

Poza tym złączenia zewnętrzne to co innego niż złączenia wewnętrzne. Do poczytania Smile
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.
Odpowiedz
Ja w zapytniu widzę złączenie wewnętrzne 2 tabel. Trzech za Chiny nie mogę się dopatrzeć. Poza tym jak chcesz, żeby wszystkie rekordy się wyświetliły to musisz wyświetlać je w pętli- nie sądzisz?
Odpowiedz
(09-10-2012, 23:17)hieroshima napisał(a): Ja w zapytniu widzę złączenie wewnętrzne 2 tabel. Trzech za Chiny nie mogę się dopatrzeć. Poza tym jak chcesz, żeby wszystkie rekordy się wyświetliły to musisz wyświetlać je w pętli- nie sądzisz?

Wydaje mi się, że nie masz racji z whilem, bo jaki sens jest wprowadzać while-a, skoro wyciągam dane dla tylko jednego artykułu? Ten kod jest na stronie pokaż szczegóły artykułu a nie w liście artykułów. W liście artykułów to jak najbardziej trzeba stosować while ponieważ wyciągamy dane różnych artykułów, które umieszczane są np w tabeli w wierszach jeden pod drugim.
Odpowiedz
a ok Wink jak jeden no to wiadomo, że nie trzeba robić żadnych pętli (o while'u nic nie pisałem Smile )
Odpowiedz