Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomógłby mi ktoś zrobić prostą rzecz?
[Obrazek: koszmar.jpg]

Mam problem z kolorem pewnych modułów w CMSie.
Mam czarne tło i na nim domyślną czarną czcionkę.
Nie umiem tego zmienić. Patrzyłem FireBugiem na te elementy ale ZAWSZE TYLKO znajduje cień (shadow) napisu do zmienienia.

[Obrazek: shadowro.jpg]
Nie ma nic innego, TYLKO cień.

I mogę jedynie zmienić cień spod spodu strony, nie mogę jednak zmienić koloru czcionki. Po prostu nie znajduje w tym kodzie żadnego taga za to odpowiadającego.

Mógłby ktoś zmienić za mnie te kolory bo ja nie umiem?
Albo nauczyć mnie jak to się robi?
Odpowiedz
podaj linka do strony
Odpowiedz
Najpierw musze uporać się z innym problemem z tą Joomlą:
http://www.webmastertalk.pl/znalazlem-jakis-blad-w-joomli-t

Ale może podałbyś GG na PW? Tak byłoby łatwiej się komunikować Smile
Odpowiedz
dodaj tą linijke do cssa
Kod:
.mostread-trans a{color:white;}

chodziło o to że kolor linków jest czarny a akurat dałeś linka na czarne tło więc trzeba było dodać regułe że w mostread mają być akurat białe linki
Odpowiedz
Okej przyjacielu, dodałem tę linijkę na sam początek kodu i działa. Tak to wygląda:

[Obrazek: monstread.png]

A powiedz mi czy tę regułę można zastosować tak by działała tylko na ten jeden element?
Bo gdzie indziej to stronę mam białą, zatem jakby ten atrybut się zastosował do każdego elementu to byłoby źle. A chyba tak jest właśnie, że każde "mostready" (moduły przytaczające najczęściej czytane artykuły) będą już wszędzie tak wyglądać.

Zatem wiesz jak się robi aby tylko na ten jeden, konkretny element to oddziaływało?
Jak zmienić kolorystykę tylko tego jednego elementu?

Np. mam dwa 'mostready' na jednej stronie. I jeden chce by miał białe linki a drugi by miał niebieskie.
Odpowiedz
skoro ten element jesz ciemny a inny biały muszą mieć jakąś inną klasę lub id który je charakteryzuje (wyróżnia)
trzeba znaleźć tą klase/id i przypisać że to w tej klasie mostread ma być o takim czy innym kolorze
.jakasklasa mostread-trans a{color:8b8b83;}

wtedy będziesz miał tylko ten konkretny element
nie wiem gdzie masz białe tło żeby porównać wiec nie znajde tej charakterystycznej klasy/id
Odpowiedz
To napisałem z białym tłem jako przykład, bo wiele razy zdarzało mi się że miałem dwa takie same moduły na stronie, ale jeden z nich chciałem miec np. krótszy a drugi dłuższy. I nie mogłem tego zmienić. Bo opcje się stosowały automatycznie do obu.

To za dużo pisania o dodaniu do kodu nowej klasy czegoś?
Czy może się to łatwo robi? Np. kopiuje dany kod i dopisuje mi inną cyferkę?
Odpowiedz
nie wiem jak to jest w joomli ale jak robisz stronę to możesz zmieniać klase tak jak napisałeś czyli wystarczy że dopiszesz inną cyferkę i będzie co innego
możesz też dać pare klas obok siebie odzielone spacjami
Kod:
<div class="jednaklasa drugaklasa"></div>
analogicznie w mostreadzie usuwasz tlo a wstawiasz w nową klasę .bialetlo lub .czarnetlo
Kod:
class="mostread bialetlo"
Kod:
class="mostread czarnetlo"
Odpowiedz