Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Joomla po prostu już nie działa
Wymienił pliki, ale nawet nie wiedząc z czego wymieniam na co. Nie wiem po co dostałem także i te pozostałe paczki przy tej templatce. A teraz mam je sobie wymieszać? Przecież to może być plik od czegoś innego?

Problem dotyczy "wgrania czegoś nowego". Joomlę wgrałem i spolszczyłem samodzielnie.
Moja templatka jest inna, bo nie jest darmowa. Więc kto wie co się w niej kryje. W dodatku po angielsku, a moim językiem jest język polski. Mówisz, że wymienił mi pliki?

Mam dać sobie spokój z Joomlą? Wczoraj od 10:00 do 22:00 to jedynie udało mi się wgrać Joomlę. Dlatego oferuję pieniądze za taki banał jak wgranie mi templatki i wgranie spolszczenia (jeśli jest dedykowane). Nikt nie chce zarobić? Dwa dni siedzę już nad tym zagadnieniem. Nie dam sobie spokoju bo muszę mieć stronę opartą na takim systemie. Wszystko tego wymaga. Chcę aktualizować swoją stronę z przyjenością a nie wzrostem furii. Ma być przejemniej niż jest teraz i do tego jest mi potrzebny CMS.

Panowie. Wgrałem wypakowane elementy do folderu "templates" na swoim serwerze i nie widzę ich do wybrania w sekcji szablonów. Oczywiście nie bezpośrednio, tylko utworzyłem folder o odpowiedniej nazwie w folderze 'templates' i do niego wypakowałem pliki. Czyli - Joomla nie widzi wgranych templatek przeze mnie w ten sposób. Próbowałem jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz. Bezskutecznie. Trzy razy próbowałem a za każdym razem nie ma skutku. Widzicie? Kolejny jakiś błąd, jakaś przeszkoda (tym razem z innej strony). Nie mogę tego sprawdzić w ten sposób. Wasze rady nie pomagają.

Przypominam, że zapłacę pieniądze komuś kto
zdecyduje się wgrać tę templatkę za mnie i sprawić by wszystko działało jak należy.
Będzie na piwka i pizzę.
Proszę zgłaszać swe propozycje przez prywatną wiadomość.
Odpowiedz
Spolszczenie joomali zajmie Ci miesiac a to, ze zminiles kilka nazw nie oznacza ze zmieniles jezyk w calym systemie. Zeby spolszczyc musisz w language edytowac plik jezykowy i zmieniac pojedynczo ale Ci zaznacze ze bedziesz mial schody poniewaz w niektorych przypadkach musi sie zgadzac liczba znakow. sam przetlumaczylem seokata na grecki to wiem jaki to bol i w dodatku jeszcze nie skonczylem. Rob sobie dzialajaca kopie jezykowa co jakis czas zeby pozniej nie zaczynac od poczatku. Tlumacz i sprawdzaj, zapamietaj i tak do samego konca. Jeden blad i strona siada jak to Ci sie teraz stalo. Spolszczenie joomali powinienes znalezsc w sieci bez problemu.
Wiec Ty zacznij robic tak jak Ci sie sugeruje. Masz blad ktory sam stworzyles wiec podmieniasz plik i problem znika. Porostu wracasz do orginalnych ustawien. Po drugie nie mozesz wgrac nowych modulow poniewaz nie dales uprawnien dla bazy danych. Wgraj wszystko ponownie, skonfiguruj plik na serwerze i baze danych i bedzie ok. Z panelu hostingu masz program dla joomali wiec z niego skorzystaj ale lepiej jest to robic bezposrednio na serwerze.
Wklej kod pliku config.php a Ci powiem jak go wypelnic.
Odpowiedz
No to przecież spolszczenie Joomli już mam wgrane bezproblemowo. Mówiłem o tym, że ją spolszczyłem i nie miałem z tym żadnych kłopotów. Ściągnąłem gotowe z sieci do tej wersji i jest chyba dobrze. Co miałbym sam jeszcze dodatkowo spolszczać? Bo nie wiem do jakiego punktu mojej wypowiedzi się konkretnie odniosłeś.

Mój administrator hostingu powiedział mi, że nie jest wymagana żadna dodatkowa konfiguracja dla Joomli na ich serwerze.

Nie wiem jak stworzyłem ja sam jakiś błąd. Nic złego nie zrobiłem i wbrew powszechnie stosowanym, znanym metodą wgrywania. Jeszcze nie zdążyłem czymkolwiek tych oryginalnych ustawień templatki zmienić, więc mówię że to bez sensu.

Bezpośednio na serwerze mi nie działa, jak pisałem. Jak wgram te wypakowane pliki przez FTP to ta metoda nie działa.

A tutaj kod z pliku PHP:
Kod:
<?php
/**
* @package        Joomla.Site
* @copyright    Copyright (C) 2005 - 2012 Open Source Matters, Inc. All rights reserved.
* @license        GNU General Public License version 2 or later; see LICENSE.txt
*/

defined('_JEXEC') or die;

/* The following line loads the MooTools JavaScript Library */
JHtml::_('behavior.framework', true);

/* The following line gets the application object for things like displaying the site name */
$app = JFactory::getApplication();
?>
<?php echo '<?'; ?>xml version="1.0" encoding="<?php echo $this->_charset ?>"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="<?php echo $this->language; ?>" lang="<?php echo $this->language; ?>" dir="<?php echo $this->direction; ?>" >
    <head>
        <!-- The following JDOC Head tag loads all the header and meta information from your site config and content. -->
        <jdoc:include type="head" />

<!-- The following five lines load the Blueprint CSS Framework (http://blueprintcss.org). If you don't want to use this framework, delete these lines. -->
        <link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/css/blueprint/screen.css" type="text/css" media="screen, projection" />
        <link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/css/blueprint/print.css" type="text/css" media="print" />
        <!--[if lt IE 8]><link rel="stylesheet" href="blueprint/ie.css" type="text/css" media="screen, projection"><![endif]-->
        <link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/css/blueprint/plugins/fancy-type/screen.css" type="text/css" media="screen, projection" />
        <link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/css/blueprint/plugins/joomla-nav/screen.css" type="text/css" media="screen" />

<!-- The following line loads the template CSS file located in the template folder. -->
        <link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/css/template.css" type="text/css" />

<!-- The following four lines load the Blueprint CSS Framework and the template CSS file for right-to-left languages. If you don't want to use these, delete these lines. -->
        <?php if($this->direction == 'rtl') : ?>
            <link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/css/blueprint/plugins/rtl/screen.css" type="text/css" />
            <link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/css/template_rtl.css" type="text/css" />
        <?php endif; ?>

<!-- The following line loads the template JavaScript file located in the template folder. It's blank by default. -->
        <script type="text/javascript" src="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template ?>/js/template.js"></script>
    </head>
    <body>
        <div class="container">
            <hr class="space" />
            <div class="joomla-header span-16 append-1">
                <h1><?php echo htmlspecialchars($app->getCfg('sitename')); ?></h1>
            </div>
            <?php if($this->countModules('atomic-search')) : ?>
                <div class="joomla-search span-7 last">
                       <jdoc:include type="modules" name="atomic-search" style="none" />
                </div>
            <?php endif; ?>
        </div>
        <?php if($this->countModules('atomic-topmenu')) : ?>
            <jdoc:include type="modules" name="atomic-topmenu" style="container" />
        <?php endif; ?>

<div class="container">
            <div class="span-16 append-1">
            <?php if($this->countModules('atomic-topquote')) : ?>
                <jdoc:include type="modules" name="atomic-topquote" style="none" />
            <?php endif; ?>
                <jdoc:include type="message" />
                <jdoc:include type="component" />
                <hr />
            <?php if($this->countModules('atomic-bottomleft')) : ?>
                 <div class="span-7 colborder">
                    <jdoc:include type="modules" name="atomic-bottomleft" style="bottommodule" />
                </div>
            <?php endif; ?>

<?php if($this->countModules('atomic-bottommiddle')) : ?>
                <div class="span-7 last">
                    <jdoc:include type="modules" name="atomic-bottommiddle" style="bottommodule" />
                </div>
            <?php endif; ?>
            </div>
            <?php if($this->countModules('atomic-sidebar')) : ?>
                <div class="span-7 last">
                    <jdoc:include type="modules" name="atomic-sidebar" style="sidebar" />
                </div>
            <?php endif; ?>

<div class="joomla-footer span-16 append-1">
                <hr />
                &copy;<?php echo date('Y'); ?> <?php echo htmlspecialchars($app->getCfg('sitename')); ?>
            </div>
        </div>
    </body>
</html>

Dodatkowo wspomnę że w nowej, innej, wgranej templatce nie występuje taki błąd. Wszedłem na stronę jakichś tam darmowych templatek, pobrałem jedną, wgrałem przez isntalator panelu Joomli, ustawiłem ten szablon jako domyślny i - działa! Więc działa. I nic nie muszę robić!
A jak sobie ustawię tę swoją Real Estate Shape5 to w jej tylko przypadku dostaję błąd. I nie wiem co robić. Tak być nie powinno.
Odpowiedz
To zle zrozumiales admina.
Tutaj masz opis krok po kroku jak zainstalowac joomale.
http://wiki.joomla.pl/Joomla_1.5._Szybki_start/Instalacja_Joomla!
Jezeli Ci nie dziala ta templatka a dziala darmowa to moze wymagana jest w niej platna licencja a to wymaga konfiguracji i kodu lub tkwi jakis blad w templatce i sobie ja odpusc albo daj specowi do weryfikacji.
Z przeszlosci jak uzywalem joomali to czeste problemy tkwily w konfiguracji bazy danych na i zeby wgrac gotowce trzeba bylo sie nagimnastykowac.
Odpowiedz
Czemu niby źle zrozumiałem admina?
Dzięki za link prowadzący mnie do instrukcji ale nie wiem czego nowego miałbym się z niego niby dowiedzieć, gdyż Joomlę bez błędów i przyjemnie zainstalowałem.
Jaka płatna licencja? Aby ją pozyskać trzeba było być tylko członkiem jednego serwisu, a jego członkowie uzyskiwali dostęp do pobrania tej templatki. Nawet jak się już nie jest członkiem, to można korzystać z niej. Więc nie wiem co niby miałoby mi blokować moją templatkę.
Nie może błąd tkwić w templatce bo jest ona płatna. Skoro każą sobie za nią płacić to chyba musi być profesjonalnie zrobiona, nie sądzisz? Ten serwis Shape5 zajmuje się produkcją i sprzedażą profesjonalnych templatek przecież.

No to przecież cały czas szukam speca do weryfikacji, prawda?

I co ciekawego wyczytałeś z tego kodu?
Odpowiedz
Odezwij się do mnie na PW zrobię Ci to w 5 minut.
Odpowiedz