Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
arkusz przesuniety o okreslona ilosc pikseli od srodka w lewo [CSS]
Witam
Jak zrobic, by arkusz strony byl przesuniety w lewo od osi strony o okresloną liczbe plkseli (np o 100)
Wiem jak np przesunac arkusz o tyle i tyle pikseli od lewej krawedzi, ale w takim przypadku w różnych rozdzielczosciach strona wyglada inaczej (w malej rozdzielczosci to so mialo byc przesyniete o np. 300 pikseli od lewej, jest juz po prawej stronie)
Mam nadzieje ze jest jakies proste szybkie rozwiazanie, ale kurde ja na nie jeszcze nie wpadlem hyhyhyhy...
Wiem ze trzeba zmodyfikowac template.css
(tu na przykladzie cssa wygenerowanego przez wspanialy program artisteer)
Kod:
/* begin Box, Sheet */
.art-sheet
{
   max-width:800px;
   margin-top: 33px;  <---to jezeli chcemy od gory o te 33 pikseli
   margin-left: 100px;   <---to jezeli chcemy od lewej o te 100 pikseli
   margin-bottom: -17px;
   cursor:auto;
   width: 800px;
}
Mozna jeszcze oczywiscie procentowo wpisac....
Ale jezeli ktos by umial podpowiedziec co wpisac by wyszlo tak jak w temacie bylbym wdzieczny...
Odpowiedz
Co w Twoim rozumowanie znaczy - arkusz?

I czy możesz na przykład narysować w paint'cie i umieścić tutaj to co chcesz uzyskać?
Pomogłem? To daj plusa Cool
Odpowiedz
Może to jednak narysuję.
w załączeniu rysunek, taki na szybko więc przepraszam za jakość.

Załączone pliki
.png   przesuniecie.png (Rozmiar: 14.93 KB / Pobrań: 7)
Odpowiedz
W sumie pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Ale jakby zrobić coś takiego by nad "arkuszem" dać diva, który byłby przeźroczysty i wyśrodkowany i np o szerokości i wysokości 1 px.

To potem "arkusz" mógłbyś przesunąć względem tego diva przeźroczystego.

Rozumiesz?
Odpowiedz
Witam
też o takim myku myslalem, zeby przesunac wzgledem jakiegos wysrodkowanego elementu.... A jak by to w kodzie wygladalo w cssie...? Mozesz jakos to rozwinac..? moze przyklad jakis hyhyhy?
Odpowiedz
Centrować stronę koledzy potrafią? Pewnie że potrafią. Skoro coś jest wycentrowane to jego dziecko możemy od tego wycentrowania odsunąć Smile

Kod:
#page_container {
     width:....px;
     margin:0 auto;
}
#page_container > div {
     margin-left:-100px;
}
Odpowiedz
(27-02-2012, 15:59)Kartofelek napisał(a): Centrować stronę koledzy potrafią? Pewnie że potrafią. Skoro coś jest wycentrowane to jego dziecko możemy od tego wycentrowania odsunąć Smile

Kod:
#page_container {
     width:....px;
     margin:0 auto;
}
#page_container > div {
     margin-left:-100px;
}

Potrafią, potrafią Smile No tak. Że też na to nie wpadłem Smile
Odpowiedz