Ocena wątku:
- 0 głosów - średnia: 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogólne] Czego warto się uczyć by tworzyć strony?
|
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Hi.
Mam pytanie dosyć ogólne, i liczę że bardziej doświadczeni użytkownicy mi pomogą.
No więc, chciałbym się zabrać za tworzenie stron www, ale teraz jest troche więcej możliwości niż było parę lat temu.
Z tego co wiem to obecnie do stron www wykorzystywane są:
PHP - chyba najbardziej popularna obecnie technologia ? Nie wiem jak jest z "łatwością" tworzenia stron w tym języku ?
Java - z tego co miałem styczność to chyba dosyć trudny język, i wydaje mi się że strony w javie są dosyć powolne - a już na pewno pamięciożerne. Nie wiem natomiast czy warto w to brnąć?
Ruby on rails - "stworzenie strony w 20 minut" jest tutaj na prawde realizowane, pytanie tylko czy język ma szanse bardziej zaistnieć?
Napisałem o tych trzech językach, bo chciałbym się dowiedzieć który ma najlepsze perspektywy na przyszłość i tak jak już pytałem wyżej, w czym najlepiej tworzyć te strony? Pewnie z czasem i tak się pozna chociaż trochę kazdy z tych języków, ale jednak od czegoś trzeba zacząć i w czymś trzeba sie wyszkolić na poważnie. I tu bym prosił o wasze opinie / doświadczenie jakie macie z tymi technologiami ?
pozdrawiam
MK
Liczba postów: 868
Liczba wątków: 29
Reputacja:
27
1. Strony tworzy się w HTML z wykorzystaniem CSS.
2. PHP służy do pisania skryptów/aplikacji webowych, nie tworzy się za jego pomocą stron.
3. Na stronach internetowych wykorzystywana jest technologia nazwana JavaScript i to nie jest to samo co Java. Jave można wykorzystywać również do tworzenia aplikacji używanych na stronach internetowych typu gry karciane itp.
Liczba postów: 57
Reputacja:
1
z tego co wiem google jest w dużej mierze oparte o jave więc takie wolne to na pewno nie jest 
A co lepsze i co gorsze... jak dla mnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 11
Reputacja:
23
Twoje pytanie uwidacznia jedynie fakt, że nie masz pojęcia o czym mówisz  ale początki z reguły są trudne. Zacznij od xhtml/css. Czytaj, bądź na bieżąco i wszystko się wyjaśni.
Liczba postów: 868
Liczba wątków: 29
Reputacja:
27
(16-02-2012, 05:52)szym napisał(a): z tego co wiem google jest w dużej mierze oparte o jave więc takie wolne to na pewno nie jest 
Nie wydaje mi się, żeby Google była oparte o Javę.
Liczba postów: 2,587
Liczba wątków: 2
Reputacja:
58
(16-02-2012, 06:30)mateo napisał(a): Nie wydaje mi się, żeby Google była oparte o Javę. Generalnie to C++ i Python, ale Java także.
Parę lat temu np. Yahoo używało CLISPa, C/C++, PERLa, PHP.
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.
Reputacja:
0
Troszkę innych odpowiedzi się spodziewałem. No szczególnie, że nie które wypowiedzi bardzo mijają się z prawdą...
1. To że strony się tworzy w html i css, jest dla mnie oczywiste. Może to moja wina bo źle sformułowałem pytanie.
2. JavaScript a java to dwie RÓŻNE rzeczy. Pytając o jave miałem na myśli JSF, JSP, JavaBeans, które służą do tworzenia stron, a raczej wspomagania tworzenia stron.
Nie mam zamiaru tworzyć wizytówek, bo nic innego nie przychodzi mi na myśl co można by zrobić z xhtmla (chyba, że html5, ale nie wiem czy ma takie możliwości tworzenia skryptów itd).
Reputacja:
58
HTMLem zrobisz wszystko to, co widzisz w necie. To co stoi za tym, to już inna bajka. Swoją drogą nie wiem czy ktoś jeszcze robi strony w czystym HTMLu.
PHP - warto. Tym bardziej, że język rozwija się dość ciekawie.
Python - jak najbardziej. Świetna wydajność + genialne narzędzia (np. Django).
RoR - to nie język! To framework napisany w Ruby'm. Warto, warto.
Java - w Javie nie pisze się stron, tylko zaawansowane aplikacje webowe. Czy warto? Oczywiście.
Javascript - nie tak dawno wyśmiewany. Przyszłość web.
Reputacja:
0
dzieki Pedro, o cos mniej wiecej takiego pytalem.
Z tym, że no dalej nie wiem w co brnąć. Wszystkiego idzie sie nauczyć, dlatego jeśli chciałbym nauczyć się robić strony by później znaleźć robotę w tym to czego mam się zacząć uczyc? Php ? Java? tego jest chyba najwiecej teraz w ofertach pracy ?
Reputacja:
58
PHP to pikuś, kasa o wiele mniejsza. Java, C++, C# - w tym kasa siedzi. No i COBOL, bo większość programistów ma już zaawansowanego Alzheimera.
Ty nie popełniaj tego samego błędu co 99% newcomerów, Ty się ucz PROGRAMOWANIA, a nie języka. Język to tylko składnia + zabawki, narzędzie. Jak znasz zasady, paradygmaty, to każdy język ogarniesz.
|