13-01-2012, 00:51
Mam pytanie dotyczące wielkości czcionki osadzanej za pomocą font-face. Pobrałem czcionkę ze strony fontsquirrel.com, dołączony css pokazuje sposób jej użycia. W archiwum jest też plik HTML, który pokazuje jak dana czcionka wygląda. W kodzie HTML jest taki styl:
Chciałbym zapytać dlaczego rozmiar h1.fontface jest opisany jako: 60px/68px?
Kolejne pytanie, w jaki sposób określić rozmiar czcionki, która zostanie użyta zamiast tej osadzonej za pomocą font-face w sytuacji, kiedy przeglądarka nie wspiera font-face?
Kiedyś czytałem artykuł o sposobach sprawdzania, czy czcionka, którą chcemy użyć, została pobrana ale nie mogę tego znaleźć. Z tego co pamiętam, rozwiązanie opierało się na prostym skrypcie JS. Może macie jakieś wypróbowane sposoby?
Michał
Kod:
h1.fontface {font: 60px/68px 'ChunkFiveRegular', Arial, sans-serif;letter-spacing: 0;}
Chciałbym zapytać dlaczego rozmiar h1.fontface jest opisany jako: 60px/68px?
Kolejne pytanie, w jaki sposób określić rozmiar czcionki, która zostanie użyta zamiast tej osadzonej za pomocą font-face w sytuacji, kiedy przeglądarka nie wspiera font-face?
Kiedyś czytałem artykuł o sposobach sprawdzania, czy czcionka, którą chcemy użyć, została pobrana ale nie mogę tego znaleźć. Z tego co pamiętam, rozwiązanie opierało się na prostym skrypcie JS. Może macie jakieś wypróbowane sposoby?
Michał