Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie rozwiązanie wybrać dla prezentacji bazy miekszań ?
Question 
Witam,

Znajoma poprosiła mnie o stworzenie serwisu, który pomoże jej zaistnieć na rynku wynajmu, ew. kupna mieszkań/domów za granicą.
Posiada ona pewne znajomości oraz bazę mieszkań i chciałaby móc je zaprezentować w sieci
W związku z tym zastanawiam się jakie rozwiązanie wybrać?... Dotychczas tworzyłem statyczne strony typu wizytówka (XHTML) oraz oparte na Wordpress-ie. Jeżeli będzie taka potrzeba (czekam na wasze odpowiedzi) to zacznę zagłębiać się w e-commercowe rozwiązania.

Wybrane rozwiązanie powinno umożliwiać:
- przeglądanie bazy mieszkań/domów według kategorii (np. miasto, kraj)
- oferować zaawansowane wyszukiwanie (np.cena, a najlepiej coś co ułatwi sprawdzanie dostępności mieszkań w podanym terminie)
- prezentacja opisu mieszkań
- możliwość ciekawej graficznie prezentacji wpisów, podpięcie jakichś ciekawych galerii, łatwa edycja i dostosowanie do własnych potrzeb skórki.
- WAŻNE dodawanie nowych ofert (mieszkań) powinno być na tyle łatwe by mogła to robić osoba która nie zna HTMLa
- Serwis obecnie ma nie oferować możliwości płatności przez internet, ma jedynie służyć do wyszukiwania i prezentacji ofert- miejsca, zdjęć, ceny, danych kontaktowych itp.
- chciałbym by serwis dało się dosyć łatwo prowadzić w kilku (2-3) językach.

Ponieważ nie miałem wcześniej styczności z rozwiązaniami typu e-commerce, zastanawiam się czy znane skrypty takie jak Magento czy PrestaShop będą odpowiednie do takiego serwisu?
Wolę użyć rozwiązania o trochę większych możliwościach niż obecnie potrzebuje znajoma, niż później mieć problem że czegoś dany skrypt nie ma i będzie konieczność przenosić serwis na inne rozwiązanie.
No i najchętniej bym wybrał coś z darmowych skryptów... o ile coś takiego znacie?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie i pomoc Smile
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz
Przyjrzałem się skryptom i wydaje mi się, że Magento jest zbyt rozbudowane dla moich potrzeb, i obecnie rozważam OpenCart (mój faworyt) i ewentualnie PrestaShop. QuickCart jest też ciekawy i mały ale wydaje mi się, że czegoś by mogło mi w pewnym momencie zabraknąć.
Sytuacja wygląda tak, że o ile się nie mylę powinno mi się udać po instalacji takiego sklepu, pogrzebanie w plikach i wyłączenie/usunięcie funkcjonalności, które mi się niepotrzebne np. koszyk, płatności-online itp.
Dobrze kombinuję waszym zdaniem ?
Odpowiedz
Polecam classifieds-3.2.0 . Skrypt typowo pod to. Idealny do integracji można poprzez panel dodawać kategorie, nazwy pól, i budować bardzo rozbudowane i różnorodne formularze. Skrypt łatwy w edycji. Stabilny no i darmowy.
http://noahsclassifieds.org/

Języków masz mase... mozesz tworzyc pakiety gold, premium itd... moduły płatności też istnieją. Grafike bardzo łatwo dostosować. Formularz dodawania można ustalać każdy inny dla każdej podkategorii czy produktu.
Odpowiedz
(29-10-2011, 20:48)tomek napisał(a): Polecam classifieds-3.2.0 . Skrypt typowo pod to. Idealny do integracji można poprzez panel dodawać kategorie, nazwy pól, i budować bardzo rozbudowane i różnorodne formularze. Skrypt łatwy w edycji. Stabilny no i darmowy.

Języków masz mase... mozesz tworzyc pakiety gold, premium itd... moduły płatności też istnieją. Grafike bardzo łatwo dostosować. Formularz dodawania można ustalać każdy inny dla każdej podkategorii czy produktu.

Dzięki Wink
Rozwiązanie wygląda ciekawie i rzeczywiście jakby pod taką sytuację jak moja - dedykowane. Ponieważ mam już pewne doświadczenie z WordPressem, to prawodpodobnie jeszcze poszukam jakiejś wtyczki pod WP, którą ewentualnie trochę rozbuduję, bo to chyba jednak lepsze rozwiązanie niż ucinanie funkcjonalności ze skryptu sklepu.
Jeżeli nic interesującego pod WP nie znajdę, to pewnie zastosuję te rozwiązanie.
Odpowiedz
(01-11-2011, 03:26)torpedo napisał(a):
(29-10-2011, 20:48)tomek napisał(a): Polecam classifieds-3.2.0 . Skrypt typowo pod to. Idealny do integracji można poprzez panel dodawać kategorie, nazwy pól, i budować bardzo rozbudowane i różnorodne formularze. Skrypt łatwy w edycji. Stabilny no i darmowy.

Dzięki Wink
Rozwiązanie wygląda ciekawie i rzeczywiście jakby pod taką sytuację jak moja - dedykowane. Ponieważ mam już pewne doświadczenie z WordPressem, to prawodpodobnie jeszcze poszukam jakiejś wtyczki pod WP, którą ewentualnie trochę rozbuduję, bo to chyba jednak lepsze rozwiązanie niż ucinanie funkcjonalności ze skryptu sklepu.
Jeżeli nic interesującego pod WP nie znajdę, to pewnie zastosuję te rozwiązanie.

Jakby cos służę pomocą bo skrypt na początku trzeba ogarnąć - co, jak, gdzie ale po czasie staje się easy
Odpowiedz