Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zrobić dobry układ divów w CSS ?
Odpowiedz
jak chcesz mieć tak jak na twoim obrazku to strone musisz wyśrodkować, a nie przesuwać każdy element o px
Odpowiedz
Logo wyśrodkowałem - ale np. ten czarny obrazek chce mieć zaraz na krawędzi z logiem - a więc muszę go w jakiś sposób przenieść do tego miejsca i ja to robię za pomocą px - może jest inny sposób ?
Odpowiedz
jaki czarny obrazek? Tło pod logiem ? Dajesz <div id="header><div id="logo">tutaj logo</div></div> a w ccsie logo wyśrodkowujesz a header dajesz tlo czarne
Odpowiedz
(31-08-2011, 23:50)przemek89k napisał(a): Logo wyśrodkowałem - ale np. ten czarny obrazek chce mieć zaraz na krawędzi z logiem - a więc muszę go w jakiś sposób przenieść do tego miejsca i ja to robię za pomocą px - może jest inny sposób ?

Co to znaczy, że czarny obrazek chcesz mieć na krawędzi z logiem?

Ustalasz sobie szerokość strony, np. 960px.
Ustalasz sobie wysokość nagłówka, np. 200px.
Wymiary menu np. 500x50.
I piszesz:

style.css:
Kod:
div#strona {
width: 960px;
margin: 0 auto; /* centruje całość */
}

div#naglowek {
height: 200px;
background-color: #ccc; /* zrób sobie na próbę jakieś kolory teł to łatwiej będziesz nawigował elementami */
}

div#menu {
width: 500px;
height: 50px;
background-color: red;
}

HTML w ramach body:
Kod:
<div id="strona">
<div id="naglowek">
<div id="menu">
Menu
</div>
Tutaj zawartość reszty nagłówka
</div>
reszta strony
</div>

Jak chcesz wstawić coś przed menu po lewej stronie, np logo to nadajesz obrazkowi styl "float: left;". Do menu też musisz dodać "float: left;" wtedy jedno będzie obok drugiego. Pokombinuj z "float" i "clear" w sieci jest sporo informacji o tym. W razie czego podeślij dokładny rysunek z wymiarowanymi elementami to Ci je umieszczę w cssie.
Odpowiedz