Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wampserver
Czy jest możliwe to żeby ktoś z innego komputera widział moja stronę?
Odpowiedz
Jeśli masz wewnętrzne IP to tylko jeśli jesteś z kimś w sieci. Jeśli natomiast masz zewnętrzne IP to po poprawnych ustawieniach, każdy może zobaczyć Twoją www.
Odpowiedz
(14-08-2011, 23:51)mateo napisał(a): Jeśli masz wewnętrzne IP to tylko jeśli jesteś z kimś w sieci.

Można jeszcze zrobić przekierowanie na ruterze + jakiś dyndns.
Odpowiedz
(15-08-2011, 00:27)Storm napisał(a):
(14-08-2011, 23:51)mateo napisał(a): Jeśli masz wewnętrzne IP to tylko jeśli jesteś z kimś w sieci.

Można jeszcze zrobić przekierowanie na ruterze + jakiś dyndns.

No tak ale w sumie bez routera też można sobie z tym poradzić.
Odpowiedz
Mam router i zewnętrze ip. Wiec jakie by to były prawidłowe ustawienia?
Odpowiedz
Wejdź w ustawieniach rotera - z reguły 192.168.1.1 - admin - admin - do przekierowań portów - Forwarding - Virtual Servers - Dodajesz nowy wpis - ustawiasz HTTP - port 80 - adres ip twojego komputera z wamp w podsieci. Pamiętaj, aby ustawić statyczne ip dla swojego komputera w serwerze DHCP. Ja daję przykład na podstawie swojego TP-Linka.

Teraz twoja strona powinna być widoczna pod twoim zewnętrznym adresem IP.

Teraz jeśli chcesz podpiąć domenę to musisz założyć serwer DNS na swoim serwerze WAMP oraz także przekierować porty tak jak wcześniej to było w przypadku HTTP. Potem przy konfigurowaniu domeny podajesz adresy DNS (gdzieś Router powinien je podać) i w ustawieniach Apache ustawić wirtualne hosty (ang. VirtualHost), aby podpiąć domenę.

Podobnie w przypadku serwera FTP - należy przekierować port 21. Pamiętaj, że powinieneś skonfigurować odpowiednio firewalla na routerze itp. Dlatego, że domowy serwer WWW jest bardzo niebezpieczny. Najlepiej kupić osobny komputer na serwer, a najlepiej kupić serwer Big Grin.
Odpowiedz
Skoro masz zewnętrzne IP to po co chcesz używać DNS'ów?
Odpowiedz
Gdyby chciał podpiąć domenę dla swojego serwera. Ja raczej preferuję korzystanie z google przy użyciu domeny google.pl niż poprzez adres IP: 74.125.39.103. Nie wiem zbytnio jak działa serwer DNS. Nigdy nie podpinałem domeny pod serwer, ale czytałem o tym, więc trochę teorii znam.

Z tego, co rozumiem to on ma router z zewnętrznym IP, a Serwer WWW ma podpięty pod router.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
Sponsorzy i przyjaciele
SeoHost.pl