Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zastąpic marquee? JS
Witam, napisałem moją pierwszą stronę www, właściwie to posłużyłem się szablonem który edytowałem - www.maszynowe-wylewki.pl
Mniej więcej na środku umieściłem przewijany tekst (marquee) na czarnym tle. On przewija się tylko w obrębie tabeli - 900px. Wiemy, że każdy używa innej rozdzielczości i reszta przestrzeni po lewej i prawej stronie będzie różna. W związku z tym chciałbym aby ten tekst przewijał się przez całą szerokość przeglądarki. Jeśli ktoś zna rozwiązanie prosiłbym o szczegółowy opis jak to zrobić. Dodam tylko, że jestem dość początkujący jeśli chodzi o projektowanie stron, uczę się na własnych błędach.
Pozdrawiam Mariusz.
Wystarczy jak w stylach dla wrap dasz width: 100%
Zrobiłem ja radziłeś, ale w tym momencie cała strona została poszerzona. Jakieś inne pomysły?
Kod:
<div class="wrap"><marquee scrollamount="2" truespeeed="truespeeed" scrolldelay="30"> <span class="step"><a>1</a> Dzwonisz 667-500-210</span> <span class="step"><a>2</a> Umawiamy spotkanie</span> <span class="step"><a>3</a> Wykonujemy zlecenie</span> </marquee></div>

Zamień na

Kod:
<div class="wrap2"><marquee scrollamount="2" truespeeed="truespeeed" scrolldelay="30"> <span class="step"><a>1</a> Dzwonisz 667-500-210</span> <span class="step"><a>2</a> Umawiamy spotkanie</span> <span class="step"><a>3</a> Wykonujemy zlecenie</span> </marquee></div>

I w stylach dodaj:
Kod:
.wrap2 { width: 100%; margin: 0 auto; }
Imo to marque to mocna kupa.
Po pierwsze nie widać informacji (jak wejdę na stronę)
Po drugie nie mogę sobie skopiować tekstu - zero użyteczności
Po trzecie bajer wkurza i odwraca uwagę - nie potrzebnie.

O wiele lepiej by było gdyby to było na środku nieruchome.
Ale to moje zdanie.

Poza tym marque robi się za pomocą JS/CSS. Sam tag jest z bani i został wycofany Smile
Także uważam, że ruchomy tekst odwraca uwagę, ale to zleceniodawca decyduje. Rozwiązanie trafne, działa w 100% tak jak chciałem. Dziękuję.
OT: skoro wiesz, że dana technika jest zła, to Twoim obowiązkiem, jako poważnego wykonawcy, jest odciągnięcie go od tego pomysłu. EOT Smile
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.