Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studia
Tylko musisz wiedzieć, że też są różne informatyki. Na politechnikach też nie będziesz miał tego czego się spodziewasz. Na innych uczelniach tez potrafią uczyć teoretycznej informatyki np. UAM Poznań. Najlepiej poprzeglądaj sobie oferty edukacyjne, sprawdź rozkłady zajęć i poczytaj opinie na forach uczelni.
Odpowiedz
(11-05-2011, 11:36)fafor napisał(a): O, dzieki za tyle odpowiedzi. No tak jak myslalem wlasnie czyli informatyka najblizej juz. Teraz tylko sie dostac! : P
Dostać = pikuś. Utrzymać = już coś więcej.

Aczkolwiek teraz uczelnie wyższe to fabryki magistrów, więc problemów mieć nie powinieneś. Pamiętaj tylko, że liczy się i tak wyłącznie to, czego się sam nauczysz.
Odpowiedz
Imo N A J W A Ż N I E J S Z E to studiować to co cię interesuje. U nas w firmie mało kto jest po informatyce a są naprawdę wymiataczami. Mamy historyka, trenera (ja), pedagoga itp.
Z drugiej strony czy ktoś chciałby pracować w firmie gdzie ponad człowieka stawiany jest jakiś papierek? No nic. Temat był już wałkowany, i nie ma co się powtarzać. Ucz się dla siebie, a nie dla kogoś. I tyle.
Odpowiedz
Zacytuję Kartofelka z innego tematu:
(11-05-2011, 14:16)Kartofelek napisał(a): Kiedyś studiowałem też informatykę. Początki mojego programowania (nie żebym teraz był masta obiektowy) to głównie był Pascal. A jak Pascal to i assembler. Tak więc uczyłem się na własne potrzeby odczytu bmp, inicjalizowania trybu 13 (już nawet nie pamiętam czy tak się zwał). Potem przyszła sesja, na której mieliśmy oddać program.
Oddałem więc napisanego przez siebie prostego arkanoida. Sam assembler, kilka pętli. Typowa dłubanina. Wykładowca nazwał mnie oszustem i złodziejem, bo to nie mógł być mój program (bo na wykładach nie opanowaliśmy takiej wiedzy). W następnym roku już się tam nie pojawiłem Smile
Współczuję, a właściwie to powinienem powiedzieć "dobrze, że się tak stało". Nie zmarnowałeś paru lat życia.

Polski system szkolnictwa, ogólnie, to jedno wielkie guano - dodajmy sobie teraz modę na wyższe wykształcenie - a ukarze nam się obraz rynku pracy jaki mamy.
Odpowiedz
Na wlasna reke ale teraz sie zmusic by siedziec codziennie pare h i sie uczyc tak smemu z siebie to tez wyzwaynie. Co do studiow ta na polibude sie dostac latwo i trudno utrzymac ale ktos mi mowil ze lepeij na UG isc, niby latwiej ale tam zato trudniej sie dostac : P
Odpowiedz
nie patrz na to gdzie jest łatwiej a gdzie trudniej, tylko gdzie są lepsi wykładowcy i gdzie zdobędziesz większą wiedzę. UG - Uniwersystet Gdański? Jeżeli tak to jesteś z moich rodzinnych okolic Wink jednak ja po skończeniu technikum przeniosłem się z nad morza na śląsk Tongue Mam dużo kumpli na i po PG. Na PG jest hardcore z matmą i fizyką zresztą tam tylko z tego trzepią obojętnie na jaki kierunek nie pojdziesz na PG to i tak uwalą Cię z fizyki i/lub z matmy Big Grin. Zostają najsilniejsi (w sensie psychicznym i finansowym poprawki są strasznie drogie i specjalnie na 1 terminach uwalają pół uczelni, żeby kase natrzepać z poprawek nieważne czy umiesz czy nie 1 termin zaliczają farciarze ;P). Swoją drogą ja u siebie tez mam takiego jednego oryginalnego wykładowcę Big Grin. Był termin zerowy z egzaminu no i jak już wszyscy napisali mieli poczekać, bo będzie sprawdzał. Sprawdzanie trwało 3 min.... koleś wziął włączył wiatrak i postawił na biurko. Kogo praca spadła na ziemię ten nie zaliczał Smile ale zrobił tak tylko na zerówce Wink (chybaTongue )
Odpowiedz
Cytat:Sprawdzanie trwało 3 min.... koleś wziął włączył wiatrak i postawił na biurko. Kogo praca spadła na ziemię ten nie zaliczał Smile ale zrobił tak tylko na zerówce Wink (chybaTongue )

Już przynajmniej o trzech uczelniach słyszałem tą historie Big Grin

Cytat:Na wlasna reke ale teraz sie zmusic by siedziec codziennie pare h i sie uczyc tak smemu z siebie to tez wyzwaynie.

To powinno Ci sprawiać przyjemność, a nie być męczarnią Tongue. Jeżeli masz to robić na siłę, to lepiej odrazu sobie odpuść i zajmij się czymś co cię naprawdę interesuje Smile
Odpowiedz
W dzisiejszych czasach warto pójść na studia, ponieważ pozostawiają one otwarte drzwi do dalszej kariery. Jest obecnie tyle kierunków i możliwości, że można studiować sobie online, jednocześnie pracując, a w taki sposób łatwiej wszystko pogodzić. Mnie osobiście zainteresowały kierunki na AEH w Warszawie, a konkretnie zarządzanie.
Odpowiedz
Ja właśnie kończę studia i jadę za granicę do pracy do Niemiec. Już tutaj https://zwrot-podatkow.pl/zwrot-podatku-z-niemiec się zapoznawałem jak mam się tam zająć zwrotem podatku i jego rozliczeniem. Nie znam się na tym więc ta firma mi pomoże z tą sprawą.
Odpowiedz
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
Sponsorzy i przyjaciele
SeoHost.pl