Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serwer
Witam, chce zbudować na "linux DEBIAN" serwer. Mam pytania :
1.Jakie parametry minimalne powinien mieć ten serwer?
2.Czy internet 4mb/s wystarczy?
3.Czy karta graficzna 32 mb lub 64 mb wystarczy?
Odpowiedz
3. karta graficzna nie ma znaczenia w serwerze. W trybie tekstowym też może pracować.
2. Zależy jaki ruch ma obsłużyć i do kogo będzie skierowany serwer.
1. Parametry minimalne: dobry procesor (podstawa), dobra pamieć, miejsce na dysku by móc pomieścić oprogramowanie i strone: 5GB starczy spokojnie.

W tej kolejności jakoś lepiej mi się odpowiadało.
Jak pomogłem daj '+'. To nie boli, a ja mam satysfakcję Smile

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
Odpowiedz
Serwer chce mieć dla siebie, ale wiem, że go nie wykorzystam w 100% więc udostępnię go też innym użytkownikom. Jak udostępnię go 10 userom po 100 mb pojemności i 8GB transferu miesięcznego to jakie mniej wiecej powinien mieć parametry i internet?(minimalne)
Odpowiedz
Wszystko zależy od tego co będzie na nim stać, czy skrypty typu joomla, wordpress itp.
Nie da rady stwierdzić po liczbie userów wymaganych parametrów, gdyż nawet jeden może 'zajechać' konkretnie serwer.

Tak więc określ się bardziej - co masz zamiar hostować?
Minimalnie to łącznie 1mbps/1mbps (symetryczne) + 2 dyski w RAID1 (chyba że będziesz robić kopie bezpieczeństwa na zew. serwer), 512MB RAM. Co do procesora, myślę że jakiś dual 1.8GHz wystarczy.
Odpowiedz
Konta FTP - tak po 100mb , a transfer jeszcze nie wiem, jaki polecacie żeby serwer nie był za bardzo obciążony i użytkownicy w miarę zadowoleni ?
Odpowiedz
Jeżeli będą tylko konta ftp (bez www, php, mysql itp) to nawet 256MB ram i procek 500MHz to uciągnie Wink
Inaczej, z bazami itp minimum 500MB ram i 1GHz CPU. Łącznie 4mbit (symetryczne) powinno być ok, choć zależy od providera zarówno twojego jak i klientów łączących się (rozumiem że nie masz SLA na łącze, jakiejś zapasówki, gwarantowanego/minimalnego pasma, czyli taka budżetówka).
Odpowiedz
instaluje system debian 6.0. jakaś rada na początek ?
Odpowiedz
Zainstalowany, teraz mam problem z połączeniem do sieci. Mam kartę asus wl-138 v2. Jak zainstalować sterowniki?
Odpowiedz
jak zainstalować na stabe debian 6 ispcp ?
Odpowiedz