Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[problem]JavaScript Liczenie czasu
Jak pomogłem daj '+'. To nie boli, a ja mam satysfakcję Smile

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
Odpowiedz
Wchodzę do firebuga. Na samym jego dole jest taka linijka do wpisywania. Wpisuję w nią:
getSecs = function() {}
Koniec zliczania czasu ;]

Ogólnie takie rzeczy najlepiej w ajaxie, lub flashu który łączy się z serwerem i wylicza czas na bierząco. + może jakieś iframy + mocno spakowany skrypt Wink
Odpowiedz
@Kartofelek: Mogę prosić o więcej szczegółów? Zależy mi na bezpieczeństwie tego skryptu! Pomożesz znaleźć rozwiązanie?

Odpowiedz
Szczerze mówiąc nie mam teraz głowy by to wymyśleć.
Tak jak pisałem:
- flash który łączy się z serwerem i pobiera aktualne dane o czasie.
- ajax który robi to samo. Może "comet" (google) do tego zapuścić? Ale tylko strzelam
- iframy - dla utrudnienia szpiegowania
- spakowane skrypty - najlepiej zaszyfowane jakąś funkcją a potem może eval?

Ale - to wszystko jest zawodne. Dlatego pokazywanie czasu w js czy cokolwiek może być. Jak ktoś to oszuka - nie ma znaczenia.
Bo ty otwierając stronę tworzysz sesję. Zapisujesz startowy czas. Po wypełnieniu quizu wyliczasz na serwerze czas koncowy. Masz różnicę itp.
A to że na koputerze gosć sobie zatrzyma zegarek - jego sprawa. Twoich danych w sesji to nie zmieni.

Czyli start - > zapis do bazy czasu startu
koniec -> zapis konca = masz różnicę Wink
Jesteśmy w domu.
Ps. token czy id, czy czas jak chcesz przesyłać to oczywiście md5 czy podobne kodowanie. Ekspertem nie jestem. Ja frontendowiec jestem.
Odpowiedz
Zrobiłem podobnie. Otwierając stronę zapisuję do sesji czas serwera. Czas na stronie wrzuciłem w ukryty input. Po zakończeniu rozwiązywania quizu zapisujemy czas serwera i czas strony. Admin ma możliwość podglądu różnicy czasu między serwerem a stroną i odpowiednio zareagować (zauważy przykładowo, że różnica wynosi ponad 15min - co już będzie sygnałem alarmowym)
Dzięki za odpowiedź! Temat do zamknięcia

Odpowiedz