Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pobieranie danych z strony www i obrabianie ich
Witam serdecznie!

Mam do zrealizowania następujące zadanie:
Mam mikrokontroler, który jest małym webserwerem, wystawia on mi strone www na adresie IP 192.168.1.10 w sieci lokalnej.
Do sieci będzie podpięty jeszcze komputer, który będzie miał adres 192.168.1.5.
Stronę widzę tylko w IE i mam w niej odświeżanie co 1 sekundę.
Strona wyświetla text:
"
wejście1:0
wejście2:1
wejście3:2323
"
i jesze kilka wejść i w zależności co mam na sterowniku to mam albo strona wyświetla wejścieX:0 lub 1 , ewentualnie
jakąś liczbę.
Chciałbym, aby komputer pobierał te dane i obrabiał w formę graficzną i zapisywał niektóre dane tzn.
Nie wiem jaki język do tego będzie odpowiedni i chciałbym skożystać z Waszej wiedzy abyście polecili mi język programowania,
który ułatwi te zadanie. Jak "widzicie" na stronie zmieniają się liczby z 0 na 1 lub całe liczby, znajdują się one zawsze w jednym
i tym samym miejscu. Chciałbym zrobić proste logowanie na stronę. Mieć jednolite tło i móc w zależności czy będzie 1 czy 0
wyświetlić odpowiedni napis/obrazek. Chciałbym aby ta strona pobierała dane i zapisywała je np. co 1s do bazy danych. Chciałbym
umieścić na tej stronie jakiś prosty wkres na podstawie danych z bazy danych.

Komputer ma system Windows XP Pro SP3.
Stronę chcę wyświetlać tylko na komputerze.

Proszę o porady jaki język zastosować, przykłady które mogą mi pomóc, słowa kluczowe dzięki którym będę mógł pogooglować,
jakie programy mi polecacie do stworzenia tego działa.

dziękuję za pomoc
Kris
Odpowiedz
Ja bym pomyślał o PHP i wykorzystał do tego funkcje curl albo fopen. Zapisywać można do pliku albo do bazy danych. Tylko, że wtedy możesz mieć problem z dokładnym pomiarem co 1 sekundę. Crona na Windows nie odpalisz, mógłbyś odświeżać stronę przez np refresh, ale wtedy nie byłyby te odstępy czasu tak dokładne.

Drugie rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy, to w jakimś innym języku napisać klienta http - z darmowych i prostych to może środowisko Lazarus (oparte o darmowego Pascala) - ma cały zestaw komponentów do obsługi sieci, ale ja tego nie praktykowałem to za dużo nie powiem.
Odpowiedz
W operze jest opcja odświeżenia strony co jakiś czas tak więc można ustawić o sekundę i na pewno będzie odświeżać co sekundę.
Odpowiedz