Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki program graficzny wybrać ?
Jakie polecacie najlepsze programy do tworzenia grafiki ?
Odpowiedz
z darmowych gimp (w brew pozorom bardzo zaawansowany) a z płatnych to photoshop lub corel.
Odpowiedz
(17-01-2011, 14:23)www.skrypty.pro napisał(a): z darmowych gimp (w brew pozorom bardzo zaawansowany) a z płatnych to photoshop lub corel.

Corela odradzam, w używaniu jest lepszy Photoshop, a z darmowych to gimp do grafiki rastrowej.

A do wektorowej z darmowych Inkscape, albo Ilustrator z płatnych.
PHP i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum profesjonalisty Wydanie 4
- sprzedam po rozsądnej cenie, stan jak nowa.

Carpe Di Em
Odpowiedz
Z powodzeniem można też używać fireworksa, zwłaszcza do grafiki webowej, aczkolwiek i rzeczy do druku da się zrobić i wektory... Oczywiście program komercyjny.
Odpowiedz
Witaj,

Ciężko o konkurenta dla Photoshopa czy Illustratora jak dla mnie. Zwłaszcza po ukazaniu się pakietu CS5. Zależy więc czy chcesz tworzyc wektory, czy rastry.
Odpowiedz
Ja urzywam Photoshop CS5 i nie widzię niczego lepszego na choryzonie,,,
Odpowiedz
(19-01-2011, 23:00)przemooomax napisał(a): Ja urzywam Photoshop CS5 i nie widzię niczego lepszego na choryzonie,,,

Choryzoncie , urzywam ????? Zacznij może używać najpierw słownika.
Ps.
Gimp jest według mnie odpowiedni na początek. Ciekawi mnie czy chociaż 1/4 tych posiadaczy photoshopa ma oryginalną wersję tą dla zarabiających Smile
Cytat:Wyrazić to co czuję , zabrakło by tyle słów....
Odpowiedz
Dokładnie jeśli wszystko ma być legal to Gimp. Bo myślę że mało kogo stać wybulić
"
Za samego polskojęzycznego Photoshopa zapłacimy:
Adobe Photoshop CS5 - 595 € netto (ok. 2 830 złotych brutto)
Adobe Photoshop CS5 Extended - 839 € netto (ok. 4 000 złotych brutto)
"
Odpowiedz
(20-01-2011, 09:57)www.skrypty.pro napisał(a): Dokładnie jeśli wszystko ma być legal to Gimp. Bo myślę że mało kogo stać wybulić
Bo to nie jest program dla Franka, który chce zrobić bannerek, tylko dla poważnych designerów.

PS. Jeśli jest na sali jakiś Franek, sorry - no offence Wink
Odpowiedz
I tak 90% używa lewego PS.
A ja polecam właśnie Corela - a dokładnie Corel Paint Shop Pro, w ostatniej wersji zmienili nazwę na Corel Paint Shop Photo Pro.
Kosztuje do 300,- PLN a możliwości porównywalne do PS jeśli chodzi o grafikę dla potrzeb WWW. Obsługuje warstwy, pluginy do Photoshopa, wektory, itd itp.

Nie rozumiem też, gdy ludzie jadą na lewych Flashach po to żeby zrobić jakiś głupi banner albo prosty efekt - przecież jest np Swish - koszt 400 - 500 PLN (w zależności czy mają promocję) a obsługa nawet prostsza niż Flasha, i mnóstwo gotowych efektów.

Ludzie używając profesjonalnych narzędzi myślą, że zaraz są profesjonalistami, a to nie tędy droga...

Pozdrawiam
Odpowiedz